Categorieën

Service

Rotary grensoverschrijdend bezig

Rotary grensoverschrijdend bezig
Gezond

Rotary grensoverschrijdend bezig

  • Redactie
  • 16-10-2023
  • Gezond
Rotary grensoverschrijdend bezig


SCHIEDAM - De strijdbijl is begraven, nu Rotary honderd jaar bestaat. Het gebeurde gisteren, nabij de busbaan tussen Schiedam en Vlaardingen.

Nah, het is een gebbetje. Maar wel een met een minieme serieuze ondertoon. Rotary Internationaal bestaat dit jaar honderd jaar, en dat vieren de verschillende clubs met een estafettetocht door het land. Emissieloos. Begonnen in Amsterdam komt die tocht in het najaar uit in Hulst, waar de Rotary betrokken is bij de aanleg van een voedselbos. Ondertussen wordt tussen de afdelingen een schop overgegeven, om in Hulst de struiken en bomen te kunnen planten. Langs grofweg vijfhonderd afdelingen, over vijfduizend kilometer.

Maar een schop kan ook gebruikt worden om een strijdbijl te begraven, zo bedachten de Schiedamse en Vlaardingse Rotaryclubs. Want het overgeven van de schep gebeurde nabij de ‘busbaan’, de plaats waar eind jaren 70 het dijklichaam voor de A4 te wachten lag en waar mening jonge Schiedammer en Vlaardinger (en er zijn er vast die heden ten dage toegetreden zijn tot de rangen der Rotarians) een soort heruitvoering van de Hoekse en Kabeljauwse twisten ten beste gaven. Waar menig klap is gevallen.

Het was een uiting van de rivaliteit die er sommige momenten in de geschiedenis, op sommige onderdelen van de maatschappij, was tussen Schiedammers en Vlaardingers. Nu we hier staan, met een schep in onze handen, wordt het hoog tijd de strijdbijl te begraven, zo concludeerden de jubilarissen van de serviceclub. Zo geschiedde. Het bewijs staat op de foto’s van Liesbeth van Duijn.

Wat daar verder nog op te zien is, is dat de Vlaardingers gisteren eerst, nabij de Beneluxtunnel, de schop overhandigd kregen van de Rotary Rhoon, daarna hun eigen Markt aandeden, en ook hun Myra, het ‘dorp’ in het westelijk deel van de stad waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Op de fiets ging het naar de busbaan, waar de leden van Rotaryclub Schiedam en Rotaryclub Schiedam-De Veste hen al stonden op te wachten. Na in de weer te zijn geweest met schop en strijdbijl werden er cadeautjes uitgewisseld, iets lekkers gegeten en nota bene geknuffeld. De tocht ging verder naar de Schiedamse binnenstad, waar Yvette Neuschwanger een toepasselijk gedicht voordroeg. Waarna het nog lang gezellig bleef, met elkaar.