Categorieën

Service

SBM Offshore krijgt opdracht voor nieuw drijvend platform

SBM Offshore krijgt opdracht voor nieuw drijvend platform
Nieuws

SBM Offshore krijgt opdracht voor nieuw drijvend platform

  • Redactie
  • 03-08-2021
  • Nieuws
SBM Offshore krijgt opdracht voor nieuw drijvend platform

Een andere SBM FPSO, ook actief voor de kust van Brazilië; foto: SBM


SCHIEDAM - SBM Offshore heeft een intentieverklaring getekend met het Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras over het drijvende productie-en opslagplatform voor olie en gas, de Alexandre de Gusmão.

Het gaat om een zogenaamd lease- en operatecontract van 22,5 jaar. De Alexandre de Gusmão zal worden ingezet op het Mero-veld in het Santos Basin, ongeveer honderdzestig kilometer voor de kust van Arraial do Cabo in de staat Rio de Janeiro. De FPSO krijgt een productiecapaciteit van 180.000 vaten olie per dag. Naar verwachting is het schip klaar in 2024 en kan een jaar later de productie worden begonnen.

Het Mero-veld maakt deel uit van het Librablok. Dat wordt geëxploiteerd door een consortium met Petrobras (40 procent eigenaar), Shell en Total (met ieder twintig procent), CNODC en CNOOC (ieder tien procent). De Alexandre de Gusmão wordt de vierde FPSO die in het veld wordt ingezet. Het gaat werken in een zee met een diepte van ongeveer 1900 meter. De partners in Libra hebben ook besloten verder te investeren in het olieveld. Contracten over FPSO's als het nieuwe voor SBM Offshore zijn zeer kapitaalsintensief en belopen bedragen boven het miljard euro.

Topman Bruna Chabas van het Schiedamse concern wijst erop dat dit al het tweede grote project is dat SBM dit jaar kreeg toegekend van staatsoliemaatschappij Petrobras. Marktkenners stellen dat SBM een unieke positie heeft in de markt voor de grootste drijvende platforms.