SBM Offshore overtreft verwachtingen: forse omzet- en winstgroei
- Redactie
- 08-08-2024
- Bedrijven nieuws
SCHIEDAM - SBM Offshore heeft een goed halfjaar achter de rug. De omzet van de Schiedamse oliedienstverlener steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 23 procent en kwam uit op 1,84 miljard dollar.
Het bedrijfsresultaat kwam over het afgelopen halfjaar uit op $ 620 miljoen; de winst schoot met 257 procent omhoog, tot 128 miljoen dollar. Daarmee overtreft het bedrijf ook de verwachtingen van de (kenners op) de beurs.
SBM Offshore verwacht dat het ook in de rest van het jaar de wind mee heeft. Het voorziet dit jaar geen 3,5 miljard dollar omzet te behalen, zoals eerder aangekondigd, maar 3,8 miljard. Ook het verwachte bedrijfsresultaat zal hoger, op 1,3 in plaats van de verwachte 1,2 miljard dollar.
Verder kondigde het bedrijf aan opnieuw eigen aandelen te gaan inkopen, meer nog dan het al van plan was. Die aankondiging leidde samen met de gepresenteerde cijfers op de beurs tot een koersstijging tot 16,20 euro voor een aandeel op dit moment. Dat betekent een stijging met ruim veertien procent ten opzichte van de slotkoers gisteren.
SBM Offshore, met een hoofdkantoor op Vijfsluizen, maakt FPSO's, drijvende productie- en opslagplatform voor de oliewinning op zee. Deze functioneren momenteel vooral voor de kusten van Brazilië, Guyana en Angola. Samen halen de (mensen op de) platforms dag in dag uit zo'n twee procent van de wereldwijde olieproductie naar boven.
Meer werk kondigt zich aan: Total wil met een platform van SBM olie omhoog halen voor de kust van Australië, terwijl het Australische oliebedrijf Woodside juist met inzet van de installaties van SBM olie wil produceren voor de kust van Mexico. In de regel stelt SBM de platforms in lease aan de gebruikers beschikbaar. Het Schiedamse bedrijf kondigde vanochtend aan nog voor ruim 33 miljard dollar aan opdrachten in portefeuille te hebben.
Het bedrijf probeert zich ook meer en meer te mengen in het ontwerp en de bouw van installaties buiten de olie-industrie. Zo tekende het enkele weken geleden een overeenkomst voor drijvende opslagruimten voor kooldioxide in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.