Categorieën

Service

Schade jaarwisseling loopt op boven zeventigduizend euro

Schade jaarwisseling loopt op boven zeventigduizend euro
Nieuws

Schade jaarwisseling loopt op boven zeventigduizend euro

  • Kor Kegel
  • 14-02-2024
  • Nieuws
Schade jaarwisseling loopt op boven zeventigduizend euro

Foto: Ted Konings


SCHIEDAM – Rond de volgende jaarwisseling gaat de gemeente nog nadrukkelijker werk maken van de afsluiting van afvalbakken en het beveiligen van speelplekken. Daar werd afgelopen oud & nieuw veel schade aangericht.

Dat meldt waarnemend burgemeester Jules Bijl in zijn evaluatie van de vuurwerkschade begin dit jaar. Hij zag een fikse toename van het aantal vernielde afvalbakken: 43, tegenover achttien in het jaar daarvoor. Ook nam de totale vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen aanzienlijk toe. Het schadebedrag kwam op € 72.679,86. Het is een behoorlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren, zegt Bijl, maar het komt deels door de inflatie, waardoor de herstelkosten omhoog zijn gegaan.

“Wat opvalt is dat er deze jaarwisseling uitzonderlijk veel schade is aangericht door het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Dit heeft een spoor van vernieling achtergelaten op bepaalde routes door verschillende wijken”, zegt de burgemeester. Zie ook dit artikel.

De gemeente en Irado doen er volgens hem alles aan om de schade zo spoedig mogelijk te herstellen. Hij zag dit jaar veel schade aan particuliere eigendommen. Met name het grote aantal auto- en scooterbranden vindt hij bijzonder zorgelijk: “Het is voor de eigenaren heel ingrijpend om hun voertuigen in vlammen te zien opgaan, nog afgezien van het financiële nadeel dat zij hiervan ondervinden.” De schade aan de auto's bijvoorbeeld zit niet in het genoemde schadebedrag; dat is wat de gemeente erbij inschiet.

Ook elders in de Rijnmond was er een toename van scooter- en autobranden. In Schiedam was dat vooral in Groenoord en Woudhoek het geval. “Het is opvallend dat vrijwel alle uitgebrande voertuigen langs één bepaalde route liggen. De politie heeft hiernaar een onderzoek ingesteld”, zegt Jules Bijl.

In andere wijken ging het vooral om het blussen en voorkomen van kleine vreugdevuren. De brandweer had er net als vorig jaar extra capaciteit voor vrijgemaakt. Daardoor konden veel kleine brandjes tijdig worden geblust. De brandweer kreeg tijdens de jaarwisseling in de Rijnmond 607 meldingen te verwerken en is 326 keer uitgerukt. Voor Schiedam waren het 63 meldingen, die leidden tot 24 keer uitrukken. 

Er deden zich geen grote ordeverstoringen voor, maar de hulpdiensten hadden het met al die branden wel zeer druk. Al met al is 2024 zonder grote incidenten begonnen, aldus de burgemeester. Er deden zich geen grote ordeverstoringen voor. De intensieve samenwerking van politie, brandweer, Irado, Woonplus, jongerenwerkers en gemeente in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd, concludeert hij in zijn evaluatie aan de gemeenteraad. Zie ook dit artikel.

Voor Schiedam-Noord en het Vriendschapsplein in west gold een samenscholingsverbod. In de aanloop naar de jaarwisseling hebben politie en Toezicht & Handhaving zowel individueel als gezamenlijk acties uitgevoerd. Dat heeft geleid tot vier waarschuwingen wegens samenscholing op het Geuzenplein in Woudhoek. Daarnaast zijn er 67 waarschuwingen gebiedsverbod gegeven en vier gebiedsverboden opgelegd.

De kosten van de inzet van Irado in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling bedragen circa € 50.000,- en zijn gericht op het preventief verwijderen en het afzetten van straatmeubilair, speeltoestellen en de inzet voor het schoonmaken op onder andere Nieuwjaarsdag. 

Vuurwerkshow 
Vanwege het geldende afsteekverbod organiseerde de gemeente tijdens de afgelopen jaarwisseling een professionele vuurwerkshow vanaf het dak van Theater aan de Schie. Ondanks de matige weersomstandigheden kon de vuurwerkshow dit jaar doorgaan. De show werd door de aanwezige toeschouwers gewaardeerd en verliep gemoedelijk, aldus Bijl. Naar schatting waren er een kleine duizend bezoekers op de Broersvest en het Land van Belofte. Zie ook hier.

Betrokkenheid
In de periode voorafgaand aan de jaarwisseling heeft de gemeente bewoners uit de stad telefonisch benaderd om ze te informeren over hoe en waar zij overlast in hun omgeving konden melden. Mede door hun inbreng kreeg de politie een beter beeld van de situatie in de verschillende wijken. Burgemeester Bijl dankt deze wijkbewoners: “Zij waren onze extra ogen en oren in de wijk.”

Vuurwerkverkoop
Bijl gaat ook in op de situatie rond de verkoop van consumentenvuurwerk. In 2021 had de gemeente alle verkoopvergunningen ingetrokken. De vergunninghouders waren het hier niet mee eens, wat leidde tot een rechtszaak. De rechter oordeelde, dat het invoeren van een afsteekverbod niet meteen leidt tot een verkoopverbod. Daarbij overweegt de rechter primair, dat het vergunningenstelsel voor vuurwerkverkoop nog steeds in de APV is opgenomen en het vergunningenstelsels nog steeds maximaal acht vergunningen toestaat. Bovendien is vuurwerk in de omliggende gemeenten te koop. De rechter beoordeelde de intrekkingen dan ook als onrechtmatig en heeft de vergunninghouders in het gelijk gesteld.

Burgemeester en wethouders ondernemen nu geen verdere actie. Het college wacht landelijke ontwikkelingen af.