Categorieën

Service

Vuurwerkshow vanavond gaat door

Vuurwerkshow vanavond gaat door
Nieuws

Vuurwerkshow vanavond gaat door

  • Redactie
  • 31-12-2023
  • Nieuws
Vuurwerkshow vanavond gaat door


SCHIEDAM - De Schiedamse vuurwerkshow vanavond gaat door. Organisator Brandersstad Vuurwerk kreeg zojuist groen licht van de DCMR om het vuurwerk vanavond te ontsteken. De windkracht wordt nu vanavond dusdanig ingeschat dat er geen belemmering is voor de show.

Hetzelfde geldt voor de vuurwerkshow in Rotterdam. Toch doen Schiedammers er goed aan om naar het Land van Belofte te komen om daar naar het vuurwerk te komen kijken, zegt Kees Janse, een van de compagnons van Brandersstad Vuurwerk. "Omdat ze daar met een groter kaliber vuurwerk werken, moeten de afstanden tot het publiek groter zijn. Behalve dat het daar veel massaler zal zijn met publiek, sta je ook verder weg. In Schiedam zal de beleving van de show intenser zijn omdat je er dichter bovenop staat." Janse kan het weten, want hij organiseerde in 2012 de show in Rotterdam. 

Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf het dak van het Theater aan de Schie. Als tenminste alle auto's in een cirkel van honderd meter rondom het theaterdak zijn weggehaald, want dat is nog wel een harde voorwaarde voor doorgang van de show. "En ook al zijn mensen geïnformeerd, en blijken altijd mensen te zijn die hun auto toch hebben laten staan." 

Dat wordt nog even spannend. Voor de rest zit het leeuwendeel van het werk er op. Gisteren heeft Janse met een team van zeven man de show klaargezet op het dak. "Je moet dat ter plekke doen. Gisteren kwam het vuurwerk uit Duitsland, en je moet het uitpakken op de plek van afsteken."

Voor wie zich een voorstelling wil maken van hoe dat er vanavond aan toe gaat: "We werken vanuit zo'n tien posities op het dak, met één of twee sleeves." In zo'n slee zijn tot honderd posities. Janse schat dat er vanavond zo'n zevenhonderd worden gebruikt. Het vuurwerk - van Spaanse en Chinese makelij - kreeg in de opslag in Duitsland ('in Nederland hebben we die mogelijkheden niet meer', aldus Janse) als etikettering, om ze gisteren dus snel op de goede positie in de slee te kunnen steken. Die 'sleeves' staan onder plastic afgesteld, dus ook regen zal vanavond geen spelbreker zijn. "Of het moet echt met bakken en bakken uit de hemel komen." Toch: je kunt de mensen niet op het laatste moment wegsturen, dus de 'show must go on'.

Het vuurwerk wordt elektronisch ontstoken. Dan kan omdat op de computer een show is samengesteld. "Je moet het vergelijken met dansen. Je maakt een choreografie. Er komt een volgorde in de kleuren en de hoogte van het vuurwerk." Een laatste check vanmiddag moet uitmaken of alles op de goede manier is ingeregeld; dat valt door te meten.

Zodoende moet het een gave show worden vanavond. Een dik kwartier zal die duren. Janse is niet bang dat zijn show in het niet zal vallen tegen de achtergrond van al het andere vuurwerk dat naar verwachting ondanks het vuurwerkverbod in de stad zal worden afgestoken. "Nee, de show wordt heel anders dan iemand die drie of vier potjes achter elkaar afsteekt. De effecten zullen veel mooier zijn. En het zal leuk zijn: wat is er nou mooier dan samen naar een mooie show kijken en elkaar daarbij een gelukkig nieuwjaar te wensen?!"