Categorieën

Service

Wat valt er op zo'n nieuwjaarsochtend te zien?

Wat valt er op zo'n nieuwjaarsochtend te zien?
Nieuws

Wat valt er op zo'n nieuwjaarsochtend te zien?

  • Redactie
  • 01-01-2024
  • Nieuws
Wat valt er op zo'n nieuwjaarsochtend te zien?


SCHIEDAM - Het gezicht van Schiedam op 1 januari 2024 laat zich nog het best typeren door de foto hierboven, van het karkas van een uitgebrande auto. Tenminste tien auto’s gingen er in vlammen op, kort voor en na de jaarwisseling. 

We stuurden vandaag onze fotograaf op pad door Schiedam-Noord. ‘Kijk maar wat je tegenkomt’, zeiden we hem. En hij kwam nogal wat uitgebrande auto’s tegen, vooral in Groenoord. Het waren de meest pregnante voorbeelden van de gevolgen van de ontembare hang en drang om vuurwerk af te steken en de vernielzucht die de sfeer met oud en nieuw steeds meer lijken te beheersen, afsteekverbod of niet. 

Het bleef niet bij auto’s. Ook een flink aantal scooters overleefde de oudjaarsnacht niet, gesloopt of opgestookt. Het beeld dat de gemeente verstrekte was zeker nog niet compleet. Dito slachtoffers van de sloopzucht: twee abri’s, in Groenoord en de Gorzen. 

Maar het moet gezegd, hoe hemeltergend het ook moet zijn om je auto in vlammen te zien opgaan, het beeld van deze nieuwjaarsdag wordt niet alleen gevormd door uitgebrande karkassen. 

Wie de benen vandaag had, en goed rondkeek, kon veel over de stad leren. Bijvoorbeeld dat er een groot verschil zit tussen de ene buurt en de andere, waar het gaat om hoe de jaarwisseling is doorgebracht. Er zijn buurten waar Irado morgen zo door kan rijden, geen werk te doen. En dat is niet omdat de bewoners zelf bezem en vuilniszak ter hand hebben genomen, maar simpelweg omdat er geen vuurwerk is afgestoken. Dat verwacht je bij de zorgcomplexen, zoals rond de Harg-Spaland en Driemaasstede, maar ook bijvoorbeeld in de Heelmeesterstraat, of Kethel-Oost, en ook rond de Z-flats ziet Schiedam-Noord er vandaag lekker ‘schoon’ uit. 

Een andere conclusie: hoe nieuwer de huizen in een straat, hoe meer vuurwerk er werd afgestoken. Of in ieder geval: hoe groter de ‘compouds’, de samengesteld series vuurwerk die je met een lont in één keer aansteekt. In Sveaparken, op de straten van de Schiedamse Meesters tussen Schiedamseweg en Beatrixpark, en bijvoorbeeld ook in de Valeriusstraat naar het gymnasium toe, overheersen de grote dozen die vanmorgen rondslingeren, op straat of de eigen parkeerplaatsen. Tussen de flats van Groenoord overheerst vooral ‘kleiner spul’. Kwestie van budget, lijkt het.

Verder blijkt er nogal een verschil in de omgang met de eigen straat tussen de Schiedammers. Onze fotograaf ging nog vrij vroeg op pad, voor het middaguur, en er werd nog niet aan ‘nieuwjaarsvegen’ gedaan. Maar er waren plekken waar de resten van het feest over de straat verspreid lagen en het verkeer lastig maakten, en andere plekken waar de boel toch al min of meer keurig aan kant was. Gisteravond al bij elkaar geveegd, denkelijk. Overigens was stuitte onze vroege verkenner op één plek wel op opruimend volk: op de Koperslagerhof toonden twee heren zich vaardig met bezem en blik. “We hebben de wekker ervoor gezet”, stelden ze bloedserieus. De ervaring smaakte naar meer: ze zouden kijken of ze een volgend straatje ook nog even mee zouden pakken.

De vraag is natuurlijk wie dan het deel van de stad overpakken waar de twee ophouden. We kunnen onmogelijk van Irado verwachten dat die de komende dagen de stad aan kant heeft. Want man man, wat een rotzooi levert zo’n avondje op. Ook wat dat betreft toch nog wel een prettige noot: waar een paar jaar geleden nog hele straten rood kleurden van de vuurwerkresten, is de aard van het spul blijkbaar zo veranderd dat dat nu niet meer het geval is. Scheelt veel ruimen.

Verder hebben de hondenbezitters geleerd dat ze er samen met hun huisdier op nieuwjaarsdag vroeg bij moeten zijn. Dat is voor de dieren weinig nieuws en geen zware taak, voor de baasjes wellicht wel. Maar rond de middag verdwijnt de stilte uit de stad, als de jongetjes hun laatste restanten of vergeten voorraadjes aan knallen nog ‘kwijt’ moeten en ontsteken. Dan kan je als hond maar beter weer binnen zijn. 

Nog iets dat opviel: stofzuigers overleven oud en nieuw maar moeilijk - gezien het straatbeeld vandaag in Schiedam. 

Maar al je alle gemaakte foto's doorneemt, en de verhalen hoort, kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat de schade in de stad wellicht toch wat beperkter is dan in eerdere jaren. Minder abri's, minder kapotgeschoten verkeersborden, minder geëxplodeerde vuilnisbakken. Zo lijkt het. De sommetjes zullen het over een paar weken duidelijk maken. En daar heb je niet veel aan, als je morgen naar je werk moet en je auto is uitgebrand.