Categorieën

Service

Schiedam achter met huizen statushouders; 't kan erger

Schiedam achter met huizen statushouders; 't kan erger
Wonen

Schiedam achter met huizen statushouders; 't kan erger

  • Redactie
  • 14-11-2023
  • Wonen
Schiedam achter met huizen statushouders; 't kan erger

Foto: archief


SCHIEDAM - Schiedam ligt niet op schema om dit jaar het afgesproken aantal statushouders te huisvesten. Maar in vergelijking met nogal wat omliggende gemeenten slaagt de stad erin om relatief veel erkende asielzoekers te herbergen. En de landelijke taakstelling is aangepast: naar beneden.

Schiedam kreeg van het ministerie van Justitie & Veiligheid de taak om in de tweede helft van dit jaar 123 statushouders een dak boven het hoofd te verschaffen. In de vier afgeronde maanden sinds juli kregen 61 statushouders een onderkomen in Schiedam. Dat betekent dat er in november en december in principe nog voor 62 mensen een plek moet worden gezocht. Daarbovenop stonden ook nog twintig plekken open uit het eerste halfjaar, toen Schiedam een taakstelling van 96 statushouders had. Er werden toen echter niet meer dan 49 mensen permanent in de stad ondergebracht. Om het verhaal compleet te maken: uit 2022 nam Schiedam echter ‘een tegoed’ van 27 mensen mee; aan het eind van dat jaar het de stad meer mensen een plekje gegeven dan strikt gepland. 

Al met al moet Schiedam volgens de planning in deze lopende maand en in december, praktisch net zo veel mensen onderdak bieden als tussen begin juli en eind oktober is gelukt.

Maar die helft van de opdracht die Schiedam in de vier afgelopen maanden wist te realiseren, steekt flink af tegen wat andere gemeenten presteerden. Rotterdam kwam tot 340 statushouders op een opdracht van 1011, zeg maar eenderde. Vlaardingen realiseerde 43 plekken waar er wordt gerekend met 115, ongeveer veertig procent dus. Maassluis komt tot 18 van de vereiste 53, Midden-Delfland tot twaalf van de 31, Lansingerland tot 31 van de 99. Het kan nog moeizamer: Barendrecht (17 van de 76), Leiderdorp (11 van de 43), Noordwijk (9 van de 69), Ridderkerk (9 van de 73), Alblasserdam (4 van de 31) en Papendrecht (8 van de 50) vormen een willekeurige selectie van gemeenten in onze omgeving die er de afgelopen maanden niet erg in geslaagd zijn om woningen voor statushouders te vinden.

Nu kregen zij, en ook Schiedam, onlangs een prettige mededeling van het ministerie: de taakstelling voor gemeenten is bijgesteld. In dit tweede halfjaar van 2023 zijn nu volgens planning niet langer 27.300 plekken nodig, maar 17.600. “Reden hiervoor is dat er minder vergunningen aan statushouders zijn verleend in de tweede helft van 2023 dan eerder verwacht”, aldus het ministerie. Maar let op: deze verblijfsvergunningen zullen naar verwachting komend jaar wel worden verstrekt. Geen afstel, maar uitstel dus. Het moment van huisvesten schuift door. “Bovendien zitten er ongeveer zestienduizend statushouders in de opvanglocaties van het COA”, zo meldt het ministerie. “De huisvestingsopgave blijft daarmee onverminderd groot.” Wat deze stap betekent voor Schiedam is vooralsnog niet bekend. 

Voor de eerste helft van 2024 is de taakstelling recent vastgesteld op 18.750. Voor heel Nederland wel te verstaan.