Categorieën

Service

Schiedam heeft veel meer monumenten dan Vlaardingen

Schiedam heeft veel meer monumenten dan Vlaardingen
Nieuws

Schiedam heeft veel meer monumenten dan Vlaardingen

  • Redactie
  • 29-07-2022
  • Nieuws
Schiedam heeft veel meer monumenten dan Vlaardingen

Het Oude Stadhuis op de Grote Markt is een Rijksmonument; foto: archief


SCHIEDAM – Schiedam telde in 2021 in totaal 236 rijksmonumenten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat zijn er ruim vier keer dan in Vlaardingen.

Woningen en woningbouwcomplexen maken het grootste deel uit van deze rijksmonumenten: 125 stuks. Boerderijen, molens en bedrijven zijn ook goed vertegenwoordigd, met 56 monumenten in die categorie. Negentien handels-, opslag- en transportgebouwen mogen zich in Schiedam rijksmonument noemen en er zijn zestien religieuze gebouwen benoemd tot monument. Verder onder meer nog wat weg- en waterbouwkundige bouwwerken, verdedigingswerken en militaire gebouwen, uitvaartcentra en begraafplaatsen, kastelen en landhuizen en parken.

Het aantal van 236 was in 2014 al bereikt; daarvoor waren er wat meer monumenten in Schiedam. Wie terugblikt in de geschiedenis, ziet aan de cijfers van het CBS dat er in 1969 nog maar 157 Rijksmonumenten waren. In de jaren daarna liepen de aantallen steeds wat verder op, met als hoogtepunt 238 vanaf 2004. Dat aantal hield tot 2010 stand, daarna liep het ietsje af. Inmiddels is het aantal rijksmonumenten al een aantal jaren stabiel, met 236 stuks.

Uit de cijfers blijkt ook dat Schiedam meer dan vier keer zoveel rijksmonumenten heeft als Vlaardingen: de buurgemeente had er in 2021 in totaal 57. Tegenover 617 in Rotterdam, bijvoorbeeld, ofwel meer dan twee keer zoveel.

Onder meer het Oude Stadhuis, de Korte Havenbrug, de Grote of St. Janskerk en de Korenbeurs zijn rijksmonumenten. Ook een aantal molens in Schiedam is benoemd tot monument.