Categorieën

Service

Schiedam kent relatief veel rokers

Schiedam kent relatief veel rokers
Nieuws

Schiedam kent relatief veel rokers

  • Redactie
  • 27-09-2023
  • Nieuws
Schiedam kent relatief veel rokers

Foto: Bicanski via Pixnio


SCHIEDAM - Het aantal rokers in Nederland blijft teruglopen, maar Schiedam houdt relatief veel mensen die regelmatig of vaak een sigaret of shaggie opsteken.

In 2022 stak minimaal 17,1 procent van de Nederlanders af en toe een sigaret op, voor Corona lag dit percentage op 19,5 procent. Onder tieners is deze trend niet zichtbaar, zo laat Independer weten. De prijsvergelijker zette data van de GGD, het CBS en het RIVM op een rij.

Volgende week is het Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. “Vooral voor tieners is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober hard nodig”, zegt de expert zorgverzekeringen van Independer, Bas Knopperts. “In 2022 rookte minstens 1,7 procent van de kinderen twaalf tot zestien jaar. In het jaar vóór Corona ging het om 0,9 procent. Ook tieners van zestien tot twintig jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2 procent was in 2022 verslaafd terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8 procent. Een zorgwekkende toename”.

Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5 procent. Onder de groep zestien- tot twintigjarigen is dit zelfs tien keer hoger dan twee jaar ervoor.

Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken.”

In Schiedam roken relatief veel mensen; de stad eindigt ergens rond de twintigste stek op de lijst van gemeenten met veel rokers. Kampioen is Amsterdam, waar 22,4 procent van de mensen roken. Rotterdam volgt daarna (met 19,9 procent). Met 18,2 procent staat Leeuwarden in de lijstje tiende. Schiedam kent zeventien procent rokers, volgens de cijfers van Independer.


Bron: Independer