Categorieën

Service

Veel illegale sigaretten in Schiedam

Veel illegale sigaretten in Schiedam
Nieuws

Veel illegale sigaretten in Schiedam

  • Redactie
  • 19-02-2024
  • Nieuws
Veel illegale sigaretten in Schiedam

DEN HAAG - In Schiedam, Nijmegen en Alphen aan den Rijn is in Nederland de meeste illegale handel in sigaretten, zo stelt marktonderzoeker WSPM.

Zo'n vier op de tien sigaretten en andere tabaksproducten in genoemde steden komt oorspronkelijk uit het buitenland of wordt illegaal geproduceerd, zo concludeert WSPM. Landelijk geldt dat voor ongeveer een kwart van de sigaretten. WSPM hield het laatste kwartaal van 2023 tegen het licht.

Sigaretten en andere tabaksproducten worden vaker illegaal of in het buitenland gekocht, zo concludeert de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten VSK na de studie. Daarover wordt dus geen accijns of btw betaald in Nederland. Volgens de onderzoekers loopt Nederland hierdoor jaarlijks zo'n 1,4 miljard aan belastinginkomsten mis.

Omdat tabak steeds duurder wordt, zoeken mensen vaker naar manieren om voor minder geld te kunnen roken, aldus de koepel. Onder de toonbank van veel supermarkten, via Snapchat en Telegram en met busreizen naar het buitenland kunnen mensen uit Nederland soms voor de helft minder geld aan tabaksproducten komen. "Vanaf april kost een pakje sigaretten hier zo'n dertien euro. Hetzelfde pakje koop je voor 6,50 euro in Luxemburg", vergelijkt Jan Hein Sträter van VSK.

Afgelopen kwartaal werd 25,6 procent van alle gerookte sigaretten in Nederland niet of niet legaal in ons land gekocht, zo concludeerder WSPM. In het tweede kwartaal van vorig jaar was dit nog 17,8 procent. De brancheorganisatie ziet volgens Sträter steeds vaker dat tientallen tot honderden pakken tegelijk in Nederland komen.