Categorieën

Service

Schiedam kent ruim anderhalf keer meer immigranten dan gemiddeld

Schiedam kent ruim anderhalf keer meer immigranten dan gemiddeld
Wonen

Schiedam kent ruim anderhalf keer meer immigranten dan gemiddeld

  • Achtergrond
  • 03-11-2019
  • Wonen
Schiedam kent ruim anderhalf keer meer immigranten dan gemiddeld

Een van de nieuwe Schiedammers, pater Melvin Tharsis


SCHIEDAM – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de aantal en herkomst van immigranten in de afgelopen jaren op een rijtje gezet. Daaruit blijkt dat de immigratie in Schiedam vooral uit de Europese Unie komt en dat er in Schiedam ruim anderhalf keer meer immigranten zijn dan gemiddeld in Nederland.

Eerst een beetje uitleg bij de cijfers: het CBS stelde een zogenaamde concentratie-index samen. Die geeft het aandeel van alle immigranten die in een gemeente zijn ingeschreven, ten opzichte van het aandeel van de totale bevolking van die gemeente. Is die verhouding hetzelfde als in Nederland gemiddeld, dat is het cijfer 100. Bij een cijfer 50 zijn er in die gemeente half zoveel immigranten per inwoner als gemiddeld in Nederland. Is het cijfer 200 dan zijn dat er twee keer zoveel als gemiddeld. Het gaat hier om eerste-generatie-immigranten die zich vanaf 1 januari 2015 in Nederland hebben gevestigd en hier nog staan ingeschreven.

Zo komt Schiedam tot een cijfer 162. Relatief dus fors meer immigranten sinds 2015 dan gemiddeld in Nederland.

Zet er een paar cijfers van andere gemeenten bij en dan vallen een paar dingen op. Bijvoorbeeld dat het moeilijk voor te stellen is dat in Vlaardingen zo’n ophef wordt gemaakt over een Polenhotel. Het cijfer voor Vlaardingen is 101. Verbazingwekkend ook het cijfer voor Westland, met 105. Daar zou je toch veel ‘gastarbeiders’ verwachten.

Voor Rotterdam hanteert het CBS een cijfer 184. Zoals veel vaker loopt Schiedam iets achter op de grote buurgemeente waar het gaat om grootstedelijke ontwikkelingen.

Maar wat te zeggen van andere gemeenten in de omgeving: Den Haag bijvoorbeeld. Dat krijgt een cijfer 262, met betekent dat er dus (ook relatief) nog veel meer immigranten de afgelopen vijf jaar in die stad zijn komen wonen dan in Schiedam. Immigranten is een veelbetekenend begrip; er zijn net zo veel smaken in dan in mensen. Wat te bedenken van een cijfer van 221 voor Wassenaar. En Delft? Dat voert de kroon, met een concentratie-index van 281.

Het CBS heeft ook onderscheid gemaakt tussen immigranten uit de Europese Unie en van daarbuiten. Schiedam komt voor wat betreft de EU-immigranten tot een index van 212. Voor mensen van verder weg is het cijfer 130. Schiedam kent dus relatief veel mensen van net over de grens, of uit Oost-Europa, en relatief minder (dan in andere Nederlandse gemeenten) uit Amerika, Azië, het Midden-Oosten of Afrika. Het getal 162 is dus een soort gemiddelde tussen die twee.

Ter vergelijk: Vlaardingen heeft 124/87, Rotterdam 167/196. Dus waar Vlaardingen relatief meer mensen uit Europa heeft, komen de nieuwkomers in de Maasstad wat meer van over de hele wereld – flink meer ook dan in Schiedam. Van de andere gemeenten zijn de cijfers: Westland 182/55, Den Haag 303/235, Wassenaar 205/232 en Delft 249/301. Bedenk bijvoorbeeld dat in Den Haag veel diplomaten en functionarissen van Europese organisaties als het Internationaal Gerechtshof en Europol gevestigd zijn, en in Delft veel studenten, met name uit Azië.