Categorie├źn

Service

Schiedam kiest voor transformatie Stationsomgeving

Schiedam kiest voor transformatie Stationsomgeving
Nieuws

Schiedam kiest voor transformatie Stationsomgeving

  • Redactie
  • 02-11-2021
  • Nieuws
Schiedam kiest voor transformatie Stationsomgeving

SCHIEDAM - De gemeenteraad van Schiedam heeft vanavond zijn ambitie vastgelegd voor de toekomst van de stationsomgeving.

Met de vaststelling van de Visie Stationsomgeving kiest de raad voor een verdere transformatie van het gebied aan de zuidzijde van het station, grofweg tussen de Schie en de Boerhaavelaan. Dit stationsgebied moet beter bereikbaar, prettiger en veiliger worden voor buurtbewoners, reizigers en bezoekers.

Sinds 2018 werkt de gemeente Schiedam met de gebiedsontwikkeling SchieDistrict aan een schaalsprong op het gebied van wonen, economie (werken en een leven lang ontwikkelen) en mobiliteit (bereikbaarheid). In de stationsomgeving vinden al verschillende ontwikkelingen plaats als onderdeel van de gebiedsontwikkeling, zoals op de Kop van de Singel met de bouw van circa tachtig woningen en de herontwikkeling van het AMEC-gebouw met circa 130 woningen en ook de ontwikkeling aan de noordzijde van het station op Schieveste met circa drieduizend woningen.

De Visie Stationsomgeving laat zien hoe deze projecten samenhangen met elkaar en met diverse andere projecten binnen Schiedistrict. Het gaat dan om de herontwikkeling van de Peperklip-locatie, met nieuwbouw van de basisschool en de sportzaal. Tegelijk daarmee worden circa 150 woningen gebouwd en een maatschappelijk (zorg)centrum. Verder betreft het de herinrichting van het Stationsplein zelf en de herinrichting van de Horvathweg, inclusief inpassing van een supermarkt deels onder de metrobaan, verplaatsing van het tankstation naar de andere zijde van de Horvathweg (aan de kant van de metro), verplaatsing van het busstation en aanleg van trappen vanaf het Stationsplein naar de Horvathweg.

Wethouder Marcel Houtkamp van Infrastructuur en Mobiliteit: “Het stationsgebied is een van de best bereikbare locaties van de regio waar de lijnen van metro, trein, bus en tram bijeenkomen op een knooppunt ook van (snel)wegen. Het gebied is echter door de aanwezigheid van de A20 en het spoor weinig uitnodigend. Daarom ondergaat het stationsgebied een transformatie.”

Deze visie Stationsomgeving geeft richting aan de verdere ontwikkeling van het gebied als schakel tussen de verschillende omliggende wijken en buurten. Wonen, werken en ontspannen worden beter met elkaar verbonden. Het stationsgebied, waar de ruimte vooral is ingericht voor de voetganger, wordt zo een entree voor de binnenstad van Schiedam. “De stationsomgeving is in de nabije toekomst een prachtig vertrek- of aankomstpunt in Schiedam, dit met dank aan de vele samenwerkende partijen," aldus wethouder Antoinette Laan van Wonen.

Met de vaststelling van de ruimtelijke en financiële onderbouwing van de Visie Stationsomgeving kunnen de ambities verder gestalte krijgen in de vorm van concrete plannen, die uitgewerkt worden in samenspraak met omwonenden en andere belanghebbenden.