Categorieën

Service

Schiedam naar dik vijfduizend huizen met zonnepanelen

Schiedam naar dik vijfduizend huizen met zonnepanelen
Wonen

Schiedam naar dik vijfduizend huizen met zonnepanelen

  • Redactie
  • 17-09-2024
  • Wonen
Schiedam naar dik vijfduizend huizen met zonnepanelen

SCHIEDAM - Schiedam kende eind vorig jaar 5032 woningen met zonnepanelen. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek door energiebedrijf Zonneplan. Het aantal huizen in de stad met een zonneturbine groeide vanaf 4163 begin januari.

13,1 procent van de woningen in de stad heeft nu zonnepanelen. Na de drie grootste steden van het land, en Zandvoort, staat Schiedam daarmee vijfde in het rijtje van gemeenten met de minste zonnestroom op particuliere daken.

In Zuid-Holland spant Lansingerland de kroon met de meeste zonnepanelen op het dak. Waar vorig jaar Hardinxveld-Giessendam nog nipt aan kop ging, hebben beide gemeenten inmiddels stuivertje gewisseld. In Lansingerland wekt ondertussen 48,9 procent van de woningen zonnestroom op, tegen 46,3 procent in Hardinxveld-Giessendam.

Naast Lansingerland en Hardinxveld-Giessendam zijn in Zuid-Holland onder meer Goeree-Overflakkee, Pijnacker-Nootdorp en Kaag en Braasem gemeenten waar inmiddels meer dan 45 procent van de woningen eigen stroom opwekt. "Het zijn logischerwijs vooral de meer stedelijke gemeenten, zoals Rotterdam, Den Haag, Schiedam, Delft en Leiden die wat achterblijven", stelt Zonneplan. Dat valt te verklaren door het relatief grote aantal huurwoningen en appartementen in deze gemeenten. “Je bent dan vaak afhankelijk van je verhuurder of VvE, waardoor zonnepanelen laten plaatsen lang niet altijd mogelijk is. De lagere score van deze gemeenten heeft vermoedelijk dus weinig met onwil te maken”, aldus een Zonneplan-woordvoerder.

Vanzelfsprekend gaat de groei van het aantal zonnepanelen minder hard in gemeenten waar al een groot deel van de huizen zonnepanelen had. Waar bijvoorbeeld Hardinxveld-Giessendam ‘slechts’ een stijging van 11,7 procent noteerde in 2023, steeg het aantal energieproducerende woningen in Maassluis met maar liefst 43,3 procent. Ook Wassenaar, Gorinchem en Krimpen aan den IJssel zagen het aantal woningen met panelen met meer dan een derde toenemen. Schiedam haalt ook iets van zijn achterstand op andere gemeenten in door een grotere toename van het aantal panelen: die groei was in 2023 20,9 procent.

De Drentse gemeente Tynaarlo heeft het Friese Dantumadiel ingehaald als Nederlands kampioen zonnepanelen. Ruim 58 procent van de woningen in Tynaarlo wekt inmiddels eigen zonnestroom op. In totaal zijn er 27 gemeenten waarin meer dan de helft van de woningen over zonnepanelen beschikt. Op Terschelling nam het aantal huizen met zonnepanelen relatief gezien het sterkst toe. Maassluis komt met zijn stijging van het aantal huizen met een zonneturbine in de Nederlandse top-5.

Waar zonnepanelen vorig jaar nog gretig aftrek vonden, is de animo voor het ‘zwarte goud’ de afgelopen maanden flink afgenomen. Er is veel onzekerheid over het rendement, nu energiebedrijven terugleverkosten invoeren en het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Zonneplan becijferde wat de impact daarvan is. De conclusie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft, verdient deze binnen zes jaar terug, zelfs wanneer er terugleverkosten betaald moeten worden. “Bij een verwachte levensduur van 25 tot dertig jaar zijn zonnepanelen dus een investering waarover je niet lang na hoeft te denken”, aldus het energiebedrijf.