Categorieën

Service

Schiedam Opgelicht met grote witte kubussen

Schiedam Opgelicht met grote witte kubussen
Uit

Schiedam Opgelicht met grote witte kubussen

  • Redactie
  • 15-12-2022
  • Uit
Schiedam Opgelicht met grote witte kubussen

Een voorproefje van Schiedam Opgelicht was gisteravond al te zien


SCHIEDAM - Wie zich mocht hebben afgevraagd wat die grote witte kubussen her en der in de stad te betekenen hebben...? Schiedam wordt opgelicht!

De komende dagen wordt Schiedam nog meer dan normaal het bekijken waard. Behalve Winterlicht in het Julianapark is in het stadscentrum Schiedam Opgelicht te zien: zes historische gebouwen die de komende dagen hun verhaal ook in licht en beeld vertellen.

Op het stadhuis op de Grote Markt is te zien hoe er in de loop der tijden werd getrouwd. Bij de Korenbeurs laat de Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben een trektocht van bekende en minder bekende stukken Schiedam zien, op de gevel van het Jenevermuseum kom je alles te weten over de grote brand die daar ooit heeft gewoed en bij museummolen De Walvisch ontdek je de walvisvaart. Ook komen de wandelaars op een route langs de zes gebouwen - en alle toevallig passanten - meer te weten over cricket, dat in Schiedam een echte volkssport is. De lichtprojecties zijn gemaakt door kunstenaarscollectief Light-Up Collective onder leiding van Jan Willem Campmans en kunstenaars Mirjan Debets, Aldo Hoeben, Tristan Gieler en Stefan Venbroek, op initiatief van het Stedelijk Museum Schiedam.

"Wij zijn een museum voor kunst én geschiedenis", zegt museumdirecteur Anne de Haij. "Daarom vroegen we kunstenaars om historische verhalen over Schiedam te verbeelden in een lichtkunstwerk. We projecteren ze bovendien op belangrijke, iconische gebouwen in de stad. Kunst en historie komen zo prachtig samen." 

Startpunt en hart van de wandelroute is het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Hier zijn ook routekaarten verkrijgbaar en valt door de deelnemers zelf met licht te tekenen op de gevel van het museum. Vervolgens gaat het via het Nationaal Jenevermuseum, langs museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats en de Korenbeurs naar de Grote Markt. De hele wandeling duurt één tot anderhalf uur. De projecties zijn tussen zeven en tien 's avonds te zien, tot en met zondag. Vanavond vanaf zeven uur de feestelijke 'opening'.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →