Het Lied der achttien doden, op het huis van IJzerdraat
- Redactie
- 14-03-2025
- Uit
SCHIEDAM - Het was de eerste executie van een grote groep mensen door de bezetter in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Achttien mannen werden op 13 maart 1941 doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte. Zij waren allen betrokken bij de Geuzen, de eerste verzetsgroep tegen de bezetter, opgericht door Bernardus IJzerdraat.
Die woonde toen op de Vlaardingerdijk, op nummer 219. Gisteren, 84 jaar na zijn dood werd gisteren het gedicht van Jan Campert over de executie, op de gevel van het huis geprojecteerd. Het vormde de start van Kleurrijke Stad, het projectiefestival dat de komende dagen veel gevels in de stad in het licht zal zetten.
Maar als eerste dus het Lied der achttien doden, of dooden zoals Campert schreef. 'Een cel is maar twee meter lang, en nauw twee meter breed' en eindigt met 'Ik zie hoe 't eerste morgenlicht - door 't hooge venster draalt. - Mijn God, maak mij het sterven licht - en zoo ik heb gefaald - gelijk een elk wel falen kan, - schenk mij dan Uw genâ, -opdat ik heenga als een man - als 'k voor de loopen sta.
Kleurrijke Stad gaat de komende avonden verder op de volgende plaatsen:
- vrijdag: Kethel en Vallmofäste
- zaterdag: Jacobs Gasthuis en Alevitisch Cultureel Centrum
- zondag: glasfabriek en Heilig Hartkerk
- maandag: Lentiz Life College
- dinsdag: Huis te Riviere