Categorieën

Service

Schiedam prettig laag met stijging woonlasten

Schiedam prettig laag met stijging woonlasten
Wonen

Schiedam prettig laag met stijging woonlasten

  • Redactie
  • 21-12-2022
  • Wonen
Schiedam prettig laag met stijging woonlasten

SCHIEDAM - Schiedam komt behoorlijk goed uit de bus, voor wie van lage gemeentelijke woonlasten houdt. 

Dit blijkt uit een vergelijking van de Vereniging Eigen Huis van 107 gemeenten in Nederland. 

Daaruit blijkt - naar opgave van de gemeenten - dat de woonlasten in Schiedam komend jaar met 0,8 procent stijgen. Gemiddeld over de gemeenten nemen de lasten voor meerpersoonshuishoudens met 3,5 procent toe. Dat is ongeveer € 30,-.

Dat Schiedamse cijfer komt vooral door de OZB, die naar verwachting volgend jaar 1,8 procent lager uitpakt. Ook de Schiedamse rioolbelasting neemt af, met 0,4 procent. De afvalstoffenheffing ligt in 2023 drie procent hoger dan dit jaar. 

De toename in heel Nederland van deze heffingen zijn: OZB 4,1 procent, afvalheffing 3,7 procent en rioolheffing 3,4 procent. In 28 van de 107 gemeenten stijgen de gemeentelijke woonlasten minder (of dalen dus) dan de 0,8 procent van Schiedam.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan in een kwart van de gemeenten de woonlasten volgend jaar met € 50,- of meer omhoog. De aanslag die een huiseigenaar in 2023 van zijn gemeente ontvangt bedraagt gemiddeld € 887,-. In Schiedam is dat € 857,-.

Koploper in de steekproef van VEH is Bodegraven-Reeuwijk (+ € 140,-). Ook in Den Haag stijgen de lasten flink (+ € 130,-). Maar in Doetinchem valt de gemiddelde aanslag van de woonlasten volgend jaar juist € 83,- lager uit.

Zie ook dit artikel.