Categorieën

Service

Woonlasten Schiedam stijgen minder dan gemiddeld

Woonlasten Schiedam stijgen minder dan gemiddeld
Wonen

Woonlasten Schiedam stijgen minder dan gemiddeld

  • Redactie
  • 18-12-2023
  • Wonen
Woonlasten Schiedam stijgen minder dan gemiddeld


SCHIEDAM - De ontwikkeling van de Schiedamse woonlasten in Schiedam blijft behoorlijk onder de gemiddelde stijging in Nederland. Dat valt op te maken uit een vergelijking van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Huiseigenaren betalen in Nederland komend jaar gemiddeld € 938,- aan gemeentelijke belastingen en heffingen, € 51,- meer dan dit jaar, zo becijferde VEH op basis van onderzoek naar de woonlasten in 110 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.

In Schiedam stijgt de onroerende zaakbelasting (OZB) met 3,6 procent, de afvalstoffenheffing met 3,1 procent en de rioolheffing met 2,4 procent, aldus VEH.

Gemiddeld stijgt de OZB-aanslag in 2024 met 5,5 procent. Dat is iets meer dan dit jaar en ook boven het landelijk inflatiecijfer van 4,2 procent. In 46 gemeenten blijft de OZB-aanslag op of onder het inflatieniveau en in negen gemeenten daalt de aanslag. Gemeenten stellen jaarlijks het eigen OZB-tarief vast, waardoor de onderlinge verschillen groot kunnen zijn.

De afvalstoffenheffing gaat volgend jaar met zes procent omhoog en de rioolheffing met 4,5 procent. Voor het ophalen en verwerken van het huisafval betalen huishoudens gemiddeld € 334,-. Inwoners van Rijswijk betalen volgend jaar het meeste (€ 533,-) en inwoners van Nederweert het minste (€ 151,-). De rioolheffing is het hoogst in Gouda (€ 530,-) en het laagst in Koggenland (€ 102,-). In Schiedam is dat € 399,- en € 268,-.

De gemeenten Renkum en De Bilt vallen op met OZB-stijgingen van meer dan twintig procent. In Rhenen, Brummen en Oosterhout gaat de rioolheffing met meer dan twintig procent omhoog. Zeewolde en Heusden verhogen de afvalstoffenheffing met meer dan veertig procent.

Vorig jaar was de ontwikkeling van de woonlasten in vergelijkbaar met andere Nederlandse gemeenten vergelijkbaar laag, zie hier.