Categorieën

Service

Schiedam proeftuin voor zelfrijdend vervoer?

Schiedam proeftuin voor zelfrijdend vervoer?
Wonen

Schiedam proeftuin voor zelfrijdend vervoer?

  • Redactie
  • 27-06-2017
  • Wonen
Schiedam proeftuin voor zelfrijdend vervoer?

Een van de voertuigen waarmee door de TU wordt geëxperimenteerd; foto: RADD

DEN HAAG - Schiedammers kunnen in de nabije toekomst geconfronteerd worden met auto's zonder chauffeur. Op de openbare weg. De stad is onderdeel van een gebied waarin wordt getest met nieuwe manieren van transport, met name zelfrijdend vervoer.

Dat gebied, een soort proeftuin voor onbemand vervoer, kwam vandaag aan de orde bij de opening van een onderzoekscentrum en praktijklab voor onbemand vervoer in The Green Village van de TU Delft door minister Melanie Schultz van Haegen. Dit laboratorium gaat samenwerken met de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, om nieuwe technieken en concepten in het openbaar te testen.

Schultz: “We zijn door onze goede infrastructuur, kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden tussen overheid en het bedrijfsleven, in staat om innovaties in het vervoer snel in de praktijk te brengen. Dit biedt kansen voor alle betrokken partijen en zet Nederland op de kaart als ideaal testland voor de mobiliteitsoplossingen van de toekomst.”

Het Researchlab Automated Driving in Delft (RADD) biedt kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid faciliteiten om producten, concepten of modellen te ontwikkelen en in een semi-gesloten omgeving (de campus) te testen.

Het is belangrijk dat nieuwe concepten daarna ook in de praktijk getest kunnen worden. Het samenwerkingsverband van de metropoolregio zorgt voor experimenteerruimte, waar innovaties kunnen worden getest die in het onderzoekslab zijn uitgedacht. Testen op de weg vinden plaats in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en na goedkeuring van de testopzet door de RDW. Het gebied waarvoor plannen zijn om op de openbare weg te testen bestrijkt de ruime omgeving van Rotterdam en Den Haag, met daarin naast de gemeente Schiedam onder meer Leiden, Delft, Rijswijk, Capelle a/d IJssel en Leidschendam-Voorburg.