Categorieën

Service

Schiedammer vast voor rellen op Museumplein

Schiedammer vast voor rellen op Museumplein
Nieuws

Schiedammer vast voor rellen op Museumplein

  • Redactie
  • 27-01-2021
  • Nieuws
Schiedammer vast voor rellen op Museumplein

SCHIEDAM -  Een Schiedammer is een van de tien mensen die vastzitten na hun aanhouding op en rond het Museumplein in Amsterdam, afgelopen zondag.

Zij zijn gisteren gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdenking tegen hen luidt: openlijke geweldpleging. De rechter-commissaris heeft alle ze alle tien twee weken in bewaring gesteld. De verdachten zijn gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari. De voorlopige hechtenis van één van de verdachten is geschorst onder de voorwaarde dat hij zich niet in Amsterdam begeeft, met uitzondering van de dag van de zitting.

Het gaat om verdachten, mannen, in leeftijd tussen de 21 en 54 jaar. Ze komen behalve uit Schiedam uit Amsterdam (twee van hen), Medemblik, Ridderkerk, Hoofddorp, Wageningen, Breukelen, Rijswijk en Den Haag. Ze worden ervan verdacht onder meer stenen te hebben gegooid richting de politie, juridisch samengevat in de term openlijke geweldpleging. Verder gaven zij geen gehoor aan het bevel van de politie om zich te verwijderen.

Het OM zegt dat naar aanleiding van de explosie van geweld jegens personen met een publieke taak een snelle strafrechtelijke reactie gewenst is. Daarom heeft het OM de verdachten gedagvaard voor snelrechtzittingen. Dat betekent dat de verdachten nog in de periode van inbewaringstelling voor de rechter staan. Morgen zullen nog negen personen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.