Categorieën

Service

Schiedammer Wouter en Vlaardinger Pim: samen kampioen

Schiedammer Wouter en Vlaardinger Pim: samen kampioen
Sport

Schiedammer Wouter en Vlaardinger Pim: samen kampioen

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 27-07-2022
  • Sport
Schiedammer Wouter en Vlaardinger Pim: samen kampioen

Van Vugt (l) en Stiphout


SCHIEDAM - Wouter Stiphout is vandaag met Pim van Vugt Europees Kampioen geworden in de Javelin-klasse van het zeilen. De Schiedammer en de Vlaardinger behaalden de titel in Workum, Friesland.

Daar streden negentien teams uit Nederland, Duitsland en Engeland vier dagen lang om de titel. De Javelin is een supersnelle tweemans zwaardboot met spinaker. 

"We hebben elke dag een goed windje gehad, op dag twee nam die zelfs iets te veel toe, waardoor we een wedstrijd minder hebben gevaren'', aldus Pim van Vugt. "De concurrentie kwam vooral van de Duitsers die al tientallen jaren actief zijn in deze klasse.'' Desondanks wist het Nederlandse team Stiphout / Van Vugt acht wedstrijden te winnen, waardoor al voor de ingang van de laatste dag bekend was dat het duo de winst in handen had. Van Vugt: "De boot heb ik nu drie jaar in mijn bezit en ik heb een hoop eraan moeten verbeteren. Met nieuwe zeilen van North Sails hebben we de boot al sneller weten te maken. Wij varen met boot 405 die in 1978 gebouwd is en die in 1979 al eens eerder Europees Kampioen is geworden; het is dan leuk om specifiek met die boot de titel te pakken.''

De laatste keer dat een Nederlands team de Europese titel wist te bemachtigen was in 2000. Normaal zien we Van Vugt met zijn zus varen, maar die kon niet. "Ik kende Wouter al een tijdje binnen het zeilen, maar had nog nooit met hem gezeild, alleen tegen hem. Het is mooi dat hij tijd had in zijn agenda om met mij te trainen en dit evenement te varen. Toch is het jammer dat hij momenteel in Schiedam woont, maar dat heeft niet voor problemen gezorgd in de boot", aldus de Vlaardinger met een lach.

De eindklassering van de top 5:
1. Pim van Vugt & Wouter Stiphout (Ned.) 8 punten
2. Jens Schlittenhart & Rene Trebbes (Dtsl.) 18 pt
3. Malte Riesner & Ralfs Wilhelms  (Dtsl.) 21 pt
4. Christian Wirtz & Thorsten Fisher (Dtsl.) 31 pt
5. Wardo Dietrich & Bouwe Elzinga (Dtsl.) 43 pt