Categorieën

Service

Sympathie Schiedammers voor Omtzigt om meer redenen

Sympathie Schiedammers voor Omtzigt om meer redenen
Politiek

Sympathie Schiedammers voor Omtzigt om meer redenen

  • Redactie
  • 18-11-2023
  • Politiek
Sympathie Schiedammers voor Omtzigt om meer redenen


RONDVRAAG - Onze vraag over het oordeel van de Schiedammer over Pieter Omtzigt, maakt veel duidelijk. Ook al was de respons beperkt.

Het lijkt erop dat de voorman van de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract mensen om uiteenlopende redenen aan zich weet te binden. Mensen hebben hem hoog zitten en vinden hem sympathiek. Eerlijk ook, en dat hen wat waard in de politiek. Maar het is ook weerstand tegen de zittende ‘klasse’ aan politici en partijen die maakt dat mensen Omtzigt een kans willen geven. “Nieuw geluid met behoud van waarden en normen”, zegt een van de deelnemers aan onze enquête van afgelopen week.

Toch zijn er ook mensen die hem niet zo zien zitten. Praatjes vullen geen gaatjes, en je moet toch van nog betere huize komen om het te kunnen opnemen tegen ‘the powers that be’: de andere partijen in de Tweede Kamer, de ambtenarij, Europa. En Omtzigt wordt door sommigen duidelijk hoger ingeslagen als aanklager dan als bestuurder. Zijn instelling van het precies willen weten wordt ook opgevat als drammerig, en het is maar de vraag of je daar wat mee bereikt in de Nederlandse politiek. 

Maar al met al toch wel zo’n beetje de helft van de reageerders in onze poll aan wel op hem te kunnen stemmen. Of dat ook gebeurt is natuurlijk een andere vraag. “Goede vent, maar geen premier type en niet mijn partij”, reageert iemand. En er werden ook uitgesproken kritische geluiden geventileerd in antwoord op onze vraag: “Goed op een handvol dossiers, maar zeker niet breed georiënteerd als politicus”, zo schreef een van de deelnemers. “Uit de voorgeschiedenis weten we, deze heer is niet geschikt als bestuurder van een land.”