Schiedammers scheidden 56 procent van hun afval
- Redactie
- 11-12-2021
- Nieuws

Archieffoto gemaakt op 1 januari
SCHIEDAM - Schiedam staat in het 'rechterrijtje' van gemeenten in het Rijnmondgebied die veel afval scheiden voor verwerking. Dit blijkt uit een overzicht van RTV Rijnmond.
In Schiedam werd vorig jaar 56 procent van het huishoudelijk afval gescheiden verwerkt. Dat is fors beter dan de 36 procent die in Rotterdam wordt gehaald, en de 46 procent van Maassluis. Maar kan niet tippen aan de 72 procent scheiding van huiselijk afval in de Hoeksche Waard. Ruim de helft van de 25 Rijnmondgemeenten komt uit tussen de 54 en zestig procent scheiding.
Ooit in 2015 werd de ambitie uitgesproken per inwoner jaarlijks nog maar honderd kilo huishoudelijk afval ter verwerking aan te bieden. Schiedam zat in 2020 op 205 kilo. Da's wel flink minder dan de buurgemeenten: in Vlaardingen veroorzaakt iedere inwoner 250 kilo restafval per jaar, in Maassluis is dat 279 kilo en met 296 kilo afval van iedere Rotterdammer viel vorig jaar niets anders te doen dan te verbranden. In de Hoeksche Waard wacht dit lot 162 kilo per inwoner. Duidelijke conclusie is dat in de grote steden minder wordt gerecycled dan in meer landelijke gemeenten.
Rijkswaterstaat onderzoekt jaarlijks de inhoud van het huishoudelijk afval. Daaruit blijkt dat bijna negentig procent te recyclen is, zo concludeert Rijnmond. In het restafval zit ruim dertig procent gft en gfe (groente-, fruit- en etensresten). Ook veel papier/karton en kunststoffen zitten erin. Deze drie samen zijn goed voor bijna tweederde van het restafval. Luiers, incontinentiemateriaal en textiel vormen bijna vijftien procent.