Categorieën

Service

Schiedammers die vertrekken gaan niet ver

Schiedammers die vertrekken gaan niet ver
Wonen

Schiedammers die vertrekken gaan niet ver

  • Redactie
  • 17-06-2024
  • Wonen
Schiedammers die vertrekken gaan niet ver


SCHIEDAM - Schiedammers die verhuizen naar een andere woonplaats, zoeken het over het algemeen dicht bij huis. Dat valt te concluderen uit een onderzoek van Slimster. 

Natuurlijk, er zijn Schiedammers die emigreren, naar het Verre-Oosten of Zuid-Amerika, maar het leeuwendeel zoekt het dicht bij huis. Volgens de vergelijkingssite verhuisden er afgelopen jaar 4742 mensen definitief uit de stad. Zij blijken de provincie trouw te zijn. 82,4 procent van de Schiedammers blijft na vertrek uit de stad in de eigen provincie Zuid-Holland wonen.

In geen andere gemeente in Nederland blijven de mensen Zuid-Holland zo trouw, ook al ligt het percentage dat dat doet ook in onder meer Midden-Delfland, Zoeterwoude en Capelle aan den IJssel boven de tachtig procent.

In het Limburgse Simpelveld ligt dit percentage vertrekkers dat hun provincie trouw blijft het hoogst van Nederland, met negentig procent. Daarentegen verlaat 86 procent van de mensen die uit de eveneens Limburgse gemeente Mook en Middelaar vertrekt, hun provincie. Begrijpelijk, want Gelderland ligt daar om de hoek. 

Van de mensen die uit Schiedam de provincie verlaten blijkt Noord-Brabant de populairste nieuwe bestemming: 5,2 procent van de vertrekkers vestigt zich 'over de Moerdijk'. Daarna volgen Noord-Holland (3,2%) en Gelderland (2,3%) als nieuwe woonprovincies voor mensen die uit Schiedam vertrekken. Naar Utrecht gaat 1,8% van de Schiedamse vertrekkers, naar Zeeland 1,2% en de andere provincies trekken niet meer dan een procent van de Schiedammers die een nieuwe woonplaats vinden.

Dat beeld wijkt behoorlijk af van dat in bijvoorbeeld Rotterdam. Daar blijft 'maar' tweederde in Zuid-Holland na vertrek uit de stad. Noord-Holland is dan de populairste bestemming, met bijna tien procent van de vertrekkers. Naar Noord-Brabant gaat 7,5 procent, naar Utrecht 4,8%. Vanuit Vlaardingen (met 78,8% vertrekkers die in de provincie blijven) is het beeld dan wel weer goed vergelijkbaar met dat in Schiedam. Ook hier zijn Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland in die volgorde de populairste bestemmingen voor vertrekkers. Zuid-Hollanders blijken onder de Nederlanders het meest trouw te blijven aan hun provincie, aldus Slimster. Meer dan zeventig procent van hen verhuist binnen de provinciegrenzen naar een andere stad.

Overigens vestigden zich afgelopen jaar 4799 mensen in Schiedam. Dat betekent per saldo een groei van 57 mensen als gevolg van verhuizing, zo stelt de prijsvergelijker. Nog opmerkelijker wellicht: in Vlaardingen vestigden zich 4001 mensen, terwijl er 'maar' 3112 vertrokken. Een groei van 889 mensen. Relatief nog groter was de groei in Maassluis, met 1664 nieuwe inwoners van buiten, en 1200 vertrekkers. Rotterdam kromp met 2264 inwoners als gevolg van binnenlandse verhuizingen, aldus Slimster.