Categorieën

Service

Schiedammers zuiniger met gas

Schiedammers zuiniger met gas
Wonen

Schiedammers zuiniger met gas

  • Redactie
  • 29-11-2023
  • Wonen
Schiedammers zuiniger met gas


SCHIEDAM - Schiedammers verbruikten in 2022 in hun woningen 22 procent minder gas dan een jaar eerder. Wat dat betreft zijn zij modelburgers, want in heel Nederland nam het gasverbruik met zo'n beetje dat percentage af. Dit meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe cijfers.

In 2022 nam het gemiddelde aardgasverbruik per woning met 270 kubieke meter af tot 980 kubieke meter, een daling van 21,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze landelijke daling in het gemiddelde jaarverbruik van particuliere woningen komt voor circa de helft door het warmere weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee.

Het aardgasverbruik daalde het meest in de gemeente Zoeterwoude, waar huishoudens gemiddeld ruim een kwart minder stookten dan een jaar eerder. In de Noord-Hollandse gemeenten Wormerland, Texel en Oostzaan en in het Zuid-Hollandse Maassluis, Waddinxveen, Hoeksche Waard en Bodegraven-Reeuwijk was de afname iets minder dan een kwart.

In het verbruik en ook in de vermindering speelt uiteraard de grootte van woningen mee, en of ze vrij staan of als appartement zijn omgeven door andere woningen. Het gasverbruik van een vrijstaande woning is gemiddeld tweeënhalf keer zo groot als dat van een appartement. In 2022 nam het gasverbruik van een vrijstaande woning het meest af, met 480 kubieke meter (-22,3 procent). Bij twee-onder-een-kapwoningen was de procentuele daling vergelijkbaar (-22,4 procent). De kleinste daling was bij appartementen (- 20,2 procent). Onder woningbezitters nam het verbruik sterker af (- 22,4 procent) dan onder huurders (- 20,6 procent).

Het gemiddeld aardgasverbruik van een Schiedamse woning is nu 850 kuub per jaar. In Rotterdam is dat bijvoorbeeld 690 kuub, net zo veel als in Amsterdam. In Wassenaar is dit 1490 kuub, in Almere, kampioen zuinig stoken, 380 kuub.