Categorieën

Service

Schiedamse hardloper mist marathon door celstraf

Schiedamse hardloper mist marathon door celstraf
Nieuws

Schiedamse hardloper mist marathon door celstraf

  • Cerberus
  • 03-02-2022
  • Nieuws
Schiedamse hardloper mist marathon door celstraf

Een arrestatieteam hield de man in oktober vorig jaar aan; foto: Flashphoto


SCHIEDAM- Een hardloper uit Schiedam verscheen vandaag voor de politierechter in Dordrecht om een wel heel bijzondere reden. De dertigjarige man wilde twee dagen voor de marathon van Rotterdam uit alle macht voorkomen dat de politie hem arresteerde, omdat hij anders niet kon meedoen aan het evenement waarvoor hij zich had ingeschreven. Maanden van training zouden voor niks zijn geweest. Daarom trok de sportfanaat een mes toen agenten hem thuis kwamen ophalen en zette dat tegen zijn eigen keel. “Een paniekactie”, verontschuldigde de verdachte zich in de rechtbank.

Hoewel de geschrokken politiemensen zich in eerste instantie terugtrokken, bleek de poging van de Schiedammer uiteindelijk tevergeefs. Met een arrestatieteam en een hoogwerker keerde de politie terug en arresteerde de hardloper. Alsnog miste hij de marathon waarvoor de sportfanaat keihard had geoefend.

Bij de politierechter in de rechtbank van Dordrecht bleek dat agenten de Schiedammer op 21 oktober wilden ophalen omdat hem een voorwaardelijke celstraf van twee maanden boven het hoofd hing. Die kreeg hij eerder opgelegd voor een niet nader genoemd misdrijf. Als de man echter netjes zijn bijbehorende taakstraf zou uitvoeren, hoefde hij niet naar de cel. Volgens de Reclassering reageerde de Schiedammer echter niet op oproepen en moest hij alsnog naar de gevangenis.

De enorm zenuwachtige hardloper vertelde de rechter dat er ‘opeens politie voor de deur stond’. “Ik zag mijn plan helemaal in rook opgaan, ben terug naar boven gelopen en heb het mes gepakt.” Agenten zagen dat hij dit ferm op zijn eigen keel zette. ‘Als jullie nu niet weggaan, snijd ik mijn strot door. Wegwezen’, hoorden zij de Schiedammer zeggen.

Terwijl de politie zich zekerheidshalve terugtrok, belde de verdachte de Reclassering. “Ik wist van niks en zou nog een brief krijgen van de Reclassering. Als ik me had moeten melden, dan had ik dat gedaan. Ik had heel die week uitgestippeld en handelde in een paniekreactie.”

Zijn advocaat vroeg daarom om haar cliënt, die zich al vrijwillig heeft aangemeld voor therapie voor zijn psychische problemen, vrij te spreken. De officier van justitie dacht daar anders over en eiste veertig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De eerdere twee maanden voorwaardelijke celstraf hoefde de Schiedammer van haar niet uit te zitten, omdat hij inmiddels wel de oude taakstraf bijna heeft afgerond.

“Die agenten waren echt bang dat u zichzelf iets zou aandoen”, sprak de aanklager de verdachte nog wel toe. “Kunt u zich voorstellen wat dit met de agenten heeft gedaan?”

De Schiedammer boog het hoofd. “Al op het politiebureau heb ik een agent gevraagd of zij nog aanwezig waren om mijn excuses aan te bieden, maar ze waren al weg. Ik heb altijd enorm respect voor wat de politie doet en schaam me”, zei hij.

De politierechter constateerde dat de Schiedammer sinds het incident op de goede weg is, vrijwillig hulp zocht en een baan heeft. Ze legde hem daarom de veertig uur werkstraf geheel voorwaardelijk op. Opgelucht en voornemens om wat van zijn leven te maken stapte de Schiedammer met zijn advocaat de rechtszaal uit.