Categorieën

Service

Schiedammers houden moeite met betalen zorgpremie

Schiedammers houden moeite met betalen zorgpremie
Gezond

Schiedammers houden moeite met betalen zorgpremie

  • Redactie
  • 25-06-2024
  • Gezond
Schiedammers houden moeite met betalen zorgpremie

SCHIEDAM - Het aantal huishoudens in Schiedam dat er niet in slaagt zijn zorgpremie te betalen, is afgelopen jaar gestegen. Dit na jarenlange terugloop van het aantal mensen met betalingsmoeilijkheden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat 2,6 procent van de Schiedammers afgelopen jaar als wanbetaler te boek staat, omdat zij tenminste een half jaar geen premie afdroegen aan een van de zorgverzekeraars. Dat zijn ruim zeventienhonderd mensen. Bij een eerdere berekening vorig jaar was dat 2,4 procent. In 2020 lag dat percentage op 2,7. Toch lijkt er sprake van een geleidelijk ontwikkeling in de goede richting, want in de jaren daarvoor lag het percentage nog hoger: 3,2 procent in 2019, 3,6 procent in 2018 en in 2015 stond volgens het CBS vast dat 4,6 procent van de Schiedammers een half jaar of meer betalingsachterstand had.

Er is maar een gemeente in Nederland waar relatief meer mensen moeite hebben om de zorgpremie te betalen en dat is, u raadt het al, Rotterdam. Daar komt het percentage mensen met een betalingsachterstand in het afgelopen jaar uit op 2,9, eenzelfde aandeel als in 2022. In Vlaardingen is het 2,1 procent (van 2,0 een jaar eerder), in Midden-Delfland 0,5. Andere gemeenten met relatief veel wanbetalers zijn Den Haag (2,5%), Heerlen (2,4%) en Lelystad en Kerkrade (2,1%).