Categorieën

Service

Schiedamse zeekadetten 'voor het eerst in Sidney' 

Schiedamse zeekadetten 'voor het eerst in Sidney' 
Onderwijs

Schiedamse zeekadetten 'voor het eerst in Sidney' 

  • Redactie
  • 17-02-2022
  • Onderwijs
Schiedamse zeekadetten 'voor het eerst in Sidney' 

Foto: Zeekadetkorps Schiedam


SCHIEDAM – Kadetten en kaderleden van het Schiedamse zeekadetkorps brachten afgelopen zaterdag samen met enkele zusterkorpsen een bezoek aan het Nova Scheepvaart College in IJmuiden. 

Dat gebeurde bij gelegeneheid van de praktijk- en beroepsoriëntatie voor de leden van Zeekadetkorps Nederland. Die beoogte zeekadetten in contact te brengen met de verschillende disciplines in de maritieme sector. 

"Hoewel bij onze jeugdvereniging plezier en een leuke vrijetijdsbesteding voorop staat, leren de leden bij het korps ook praktische zaken op het gebied van logistiek (denk aan de kombuis), techniek (zoals in de machinekamer) en allerhande nautische onderdelen", vertelt Stephan Krol namens de Schiedamse kadetten. "Denk aan onderhoud van het schip, roeien en zeilen, schiemannen (knopen en splitsen) en uiteraard het schip besturen en navigeren." Ongeveer de helft van de zeekadetten kiest uiteindelijk voor een maritieme opleiding en een beroep in de scheepvaartsector, zo weet hij.

Het programma dat het Nova College aanbood was zeer divers en afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen. "De allerjongste kadetten bouwden onder leiding van een docent een eigen bootje, de oudere kadetten leefden zich uit (en in) achter de verschillende scheepssimulatoren." Daarmee bestuurden zij op zeer realistische wijze zowel reddingsboten als grote containerschepen en binnenvaartschepen. "Zo zijn enkele zeekadetten zaterdag voor het eerste van hun leven de haven van Sidney in Australië binnengevaren."

De oudste zeekadetten blusten echte branden, verbonden gewonden en konden zich helemaal uitleven in de scheepsbeveiliging, aldus Krol.