Categorieën

Service

Schreiershuisje wordt stukje Moldavië

Schreiershuisje wordt stukje Moldavië
Uit

Schreiershuisje wordt stukje Moldavië

  • Redactie
  • 10-10-2023
  • Uit
Schreiershuisje wordt stukje Moldavië


SCHIEDAM - Op de bus stappen zal er niet mogelijk zijn. Maar je zou er bijna zin in krijgen, als je de bushaltes uit Moldavië ziet. Ze zijn uniek. En ze zijn binnenkort te zien in het Schreiershuisje.

In 1975 vaardigde de Sovjetregering een speciale methodische richtlijn uit om het ontwerp van bushaltes in overeenstemming met het klimaat en de regionale kenmerken van het gebied te laten zijn. Dat zorgde ervoor dat er veel haltes in Moldavië zijn voltooid in mozaïekstijl, met als onderwerp regionaal relevante zaken zoals landbouw, arbeid, wijnproductie, lokale kostuums maar ook kosmonauten.

Een toefje van Moldavië is zou vanaf volgende week zaterdag te zien op het Hoofdplein. Vadim Rotar komt uit Moldavië en is de mozaïekbushaltes in zijn geboorteland gaan fotograferen. In mei dit jaar studeerde hij af aan de Rodchenko School of Photography and Multimedia. Als fotograaf is hij vooral bezig met het onderzoeken van de interactie van de mens met de stedelijke ruimte. Zijn laatste werk is gewijd aan het analyseren van de erfenis van de Sovjet-architectuur in Moldavië. 

Zoals de haltes. Vaak zijn ze niet meer in gebruik als bushalte en staan ze er verlaten bij. Maar vanwege hun uitvoering blijven ze herinneren aan de ideaalstaat die iedere reiziger via deze Sovjetpropaganda kreeg voorgespiegeld. Het Schreiershuisje, zelf een halte en voormalige wachtruimte, is een goede plek om de banden met Moldavië, kandidaat lid voor de Europese Unie, aan te halen, zo melden Sjef van Duin en Esther Zitman, die sinds tien jaar met regelmaat verrassende kunstprojecten in het huisje met zo veel Schiedamse herinneringen organiseren.

Op zaterdag 21 oktober vanaf drie uur wordt het huisje met het werk van Vadim Rotari geopend.