Categorieën

Service

Een schrikkeldag niet geleefd, is een dag niet gelachen...

Een schrikkeldag niet geleefd, is een dag niet gelachen...
Nieuws

Een schrikkeldag niet geleefd, is een dag niet gelachen...

  • Redactie
  • 29-02-2024
  • Nieuws
Een schrikkeldag niet geleefd, is een dag niet gelachen...


SCHIEDAM - Vandaag de dag waarvan je weet dat die gaat komen: schrikkeldag. Toch al gauw weer vier jaar geleden - het woord Corona kenden nog maar weinig mensen. Maar het blijft een opmerkelijke dag.

Want je zal maar geboren zijn, op 29 februari. Dan ga je vandaag toch wel extra uit je bol, op die ‘echte’ verjaardag. Vier je dan het een jaartje ouder worden in die andere drie jaren op de 28ste, of op 1 maart? En is dat nu extra leuk, of toch altijd een beetje gedoe? We horen als redactie graag wat u als ‘schrikkel-Schiedammer’ voor ervaringen heeft.

Oudere stadgenoten zullen zich herinneren dat er in vroeger tijden behoorlijk wat werk werd gemaakt van de gelukkigen die op schrikkeldag waren geboren. De eerst vijf meter ‘leuke kindergordijnstof’ cadeau, of vilttapijt voor de kinderkamer, of een babyalbum of muziekdoos voor in de wieg… de lokale middenstanders waren gul, want blij met een baby op zo’n bijzondere dag. Zie ook: voor moeders een gratis permanent! Opmerkelijk wel, dat dat Schiedamse Courant spreekt over 'de baby’s' die op 29 februari 1972 geboren gaan worden. Veel meer dan twee kunnen het er statistisch gesproken niet geweest zijn. Ga maar na: vandaag waren er 49 Schiedammers jarig, zo houdt het CBS bij.

Het Nibud rekende een jaar of wat geleden uit dat een gezin op schrikkeldag gemiddeld zestig euro extra uitgeeft. Dat was nog wel voor de inflatiegolf van de afgelopen jaren. Denk aan extra eten, verwarming en water. Maar zo’n extra dag levert ook wat op: een abonnement op de krant, het internet of wat dan ook. levert gewoon een extra dag op. Volgens het Nibud betekende dat een plus van 47 euro. Kost het dus toch geld, zo’n schrikkeldag. Nou ja, een dag niet geleefd, is een dag niet gelachen…