Categorieën

Service

Sint blijft vooral een familiefeest

Sint blijft vooral een familiefeest
Uit

Sint blijft vooral een familiefeest

  • Redactie
  • 10-12-2023
  • Uit
Sint blijft vooral een familiefeest

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Sinterklaas blijft in Schiedam een groot familiefeest. Die - misschien weinig verrassende - conclusie valt te trekken uit de rondvraag van Schiedam24.

Zo’n twintig procent van de kleine groep Schiedammers die reageerde vierde de verjaardag van de Goedheiligman dit jaar niet. Dus zo’n tachtig procent wel. En menigeen dacht bij het invullen de Sint dit jaar meer dan eens te zien. Of, zoals een van de deelnemers oplepelde: “Niet per se Sint meerdere keren zien, maar wel meerdere keren vieren: een keer een dobbelsteenspel met schoonfamilie, een keer lootje trekken en bingo spelen en op 5 december zelf met het gezin en de oma's lekker eten en nog een paar kleine cadeautjes.” Als dat niet de Sinterklaasgeest is…

Met dit jaar Sinterklaasavond op dinsdag, waren er ook genoeg momenten om het te vieren. Ongeveer gelijkelijk gaven de respondenten aan Sinterklaas op zaterdag en op de vooravond van de verjaardag van de Sint, dus op dinsdag te vieren. Ook de maandag kwam goed van pas, met opvallend veel heerlijkavondjevierders, en er zijn ook Schiedammers die het feest van de gulle gaven nog tot dit weekend tegoed hadden. Er is altijd baas bovenbaas: iemand antwoordde ‘dus op zaterdagavond, zondagmiddag en vandaag op 5 december’. 

En hoe gaat het er dan aan toe, bij al die Schiedammers die Sinterklaas vierden? “Eten met het hele gezin, daarna cadeautjes plus rijmen”, vertelde iemand. Dat is de manier waarop veruit de meeste Schiedammers Sinterklaas vieren. Bij zo’n tien procent van de respondenten kwam Sinterklaas zelve langs. Surprises lijken niet zo populair.

Sint blijkt dit jaar toch wel gul, vinden wij dan. Bij geen van de deelnemers is hij voor minder dan tien euro klaar. Zo’n beetje een derde van de mensen die reageerden denken dat de Sint voor minder dan vijftig euro in hun huishouden of gezin klaar was, maar twintig procent denkt dat Sint zelfs meer dan honderd euro uittrok om de mensen bij hen thuis te plezieren. Overigens geeft bijna veertig procent van de mensen aan geen idee te hebben wat zijn komst de Goedheiligman heeft gekost. “Ik kan niet in de portemonnee van de Sint kijken.” 

Dan zijn er nog de Schiedammers voor wie het Sinterklaas ook betekent dat ze aan de bak moeten. “We hopen Sinterklaas meerdere keren te zien… aangezien ik samen met Sint op pad ben”, vulde iemand in.