Categorieën

Service

Slangen krijgen tweede leven

Slangen krijgen tweede leven
Nieuws

Slangen krijgen tweede leven

  • Advertentie
  • 14-04-2023
  • Nieuws

SCHIEDAM - Na jaren van duizenden liters water vervoeren, belanden brandweerslangen normaal gesproken op de afvalberg. Maar niet de slangen uit Pernis.

De slangen van het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam zijn namelijk nog lang niet uitgeblust. Bij Eversom in Rotterdam konden ze nog wel een berg slangen gebruiken. Ontwerpster en decorbouwer Ilse Evers kreeg ooit een paar afgedankte brandweerslangen en bedacht er oersterke tassen van te gaan maken. Inmiddels bestaat haar lijn Eversom uit ruim dertig bijzondere producten.

“In eerste instantie had ik geen flauw idee wat ik met die brandweerslangen aan moest”, vertelt Evers in haar atelier aan de Rotterdamse Keilewerf. Het ambacht tassen maken heeft Ilse zichzelf aangeleerd. “Ik had al een geschikte naaimachine voor stugge materialen. Een brandweerslang bestaat uit synthetisch rubber met daarbinnen een geweven matje van polyester. Daardoor heeft het andere kwaliteiten dan bijvoorbeeld leer. Het ziet er ook een beetje uit als slangenleer, maar dan oersterk. Het kan niet scheuren of lubberen, dus het verliest zijn vorm niet. Het materiaal blijft soepel, dus een rugzak zit lekker comfortabel.”

De brandweermannen van Shell in Pernis, Koen van Schie en Arnold Wakkermans, brachten vorige week de slangen naar het atelier, waar ze krijgen een tweede leven krijgen. Circulariteit, gemaakt van duurzaam brandweerslangenleer.

Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam

Vondelingenweg 601, Hoogvliet

Meer over Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam →