Categorieën

Service

Snoecks 2022 wordt de laatste

Snoecks 2022 wordt de laatste
Uit

Snoecks 2022 wordt de laatste

  • Advertorial
  • 31-12-2021
  • Uit
Snoecks 2022 wordt de laatste

SCHIEDAM - De Schiedamse uitgeverij Scriptum verspreidt dit jaar voor het laatst ‘de Snoecks’ in Nederland. Het 98ste jaarboek, met een stand van de literatuur, fotografie en beeldende kunst in de Lage Landen, is de finale.

IPS-Snoecks, de Belgische uitgever van wat ooit een almanak was en uitgroeide tot een gekend en gewild jaarlijks overzicht van het moois dat jaarlijks in Nederland en België, maar ook daarbuiten, wordt geschapen, heeft besloten de uitgave te stoppen. 

Afgelopen jaar overleed hoofdredacteur Geert Stadeus, die sinds 2003 leiding gaf aan de uitgave. Die was schrijver, journalist en tekstschrijver van humoristische televisieprogramma’s als De Slimste Mens ter Wereld, De Rechtvaardige Rechters en De Mannen van de Macht. En ook groot liefhebber van fotografie. “Met zijn scherpe oog voor schoonheid en talent, maar vooral met veel liefde, stelde hij elk jaar een vuistdikke Snoecks samen”, zo meldt de uitgever. “Stond de Snoecks in veel huishoudens bekend als een boek met artistiek verantwoord naakt, dan maakte Geert er een cultureel hoogstaande gids van. Door het jaar heen bezocht Geert wereldwijd alle grote fotografiebeurzen, op ontdekkingsreis naar het beste van de hedendaagse fotografie. Wat hij op zijn reizen vond, wist hij telkens weer te bundelen in Snoecks, dat zo stilaan Geerts levenswerk aan het worden was.”

Een Snoecks zonder Stadeus is ondenkbaar, zo stelt de uitgeverij. “Al jaren onderhield hij nauwe contacten met fotografen, fotoagentschappen en journalisten. Als hoofd- en eindredacteur begon en eindigde Snoecks bij hem. Een rol die hij met glans speelde, en die niet door iemand anders in te vullen valt. Daarom eindigt Snoecks met de editie van 2021, Snoecks 2022, de 98e editie sinds het ontstaan van de Groote Snoeck’s Almanak.”

Scriptum is al jarenlang de vaste distributeur voor de Snoecks in Nederland.

De Snoecks 2022, slotafdruk van een mooie jarenlange reportage, is te koop bij de boekhandel en nu te winnen via Schiedam24. Zie hier, wellicht even naar beneden zoeken voor het bericht van 31 december, 13.00 uur.