Categorieën

Service

Spreek je uit over de Blankenburgtunnel

Spreek je uit over de Blankenburgtunnel
Nieuws

Spreek je uit over de Blankenburgtunnel

  • Redactie
  • 20-10-2015
  • Nieuws
Spreek je uit over de Blankenburgtunnel


SCHIEDAM / VLAARDINGEN - Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland zijn een online protestactie gestart tegen de Blankenburgtunnel. Via de website www.natuurmonumenten.nl/spreekjeuit kwamen in het eerste weekend al bijna duizend zienswijzen binnen.

Campagneleider van Natuurmonumenten Anneklaar Wijnants: “Dit laat zien hoe groot de weerstand nog steeds is bij mensen die het gebied goed kennen. En begrijpelijk. Minister Schultz zegt dat de weg goed wordt ingepast, maar dat is helemaal niet waar.”

De zesbaans Blankenburgtunnel is dwars door het bijzondere natuurgebied de Rietputten, het eeuwenoude cultuurlandschap van de Aalkeetpolders, het Oeverbos en vlak langs het populaire Volksbos gepland. De conceptplannen voor de aanleg van deze weg staan in een Ontwerp Tracébesluit dat eind september door minister Schultz ondertekend werd en nu ter inzage ligt tot en met 12 november. Op basis van de reacties die hierop binnenkomen, kunnen de plannen nog aangepast worden.

Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) zijn samen met vele bewoners erg teleurgesteld dat de minister ondanks de grote weerstand doorgaat met haar plannen voor de aanleg van de weg en doet alsof deze goed wordt ingepast in het landschap. Wijnants stelt: “Wat ons betreft zou de Blankenburgtunnel er helemaal niet moeten komen, maar als de weg er toch komt, dan moet deze zo goed mogelijk worden ingepast. Een betere inpassing is wel degelijk mogelijk, zo bleek in juni nog uit een studie van Rijkswaterstaat zelf. Maar de minister wil deze variant gewoonweg niet meer bestuderen: zij wil door met het proces. Wij vinden dit onzorgvuldig.”

Natuur- en bewonersorganisaties strijden al jarenlang tegen de komst van de omstreden Blankenburgtunnel. Deze tunnel bedreigt het unieke landschap, de natuur en recreatie in Midden-Delfland, de groene long van twee miljoen Randstedelingen. In 2013 werd de keuze voor de Blankenburgtunnel vastgelegd in een Structuurvisie. Hierop kwam een recordaantal reacties binnen die de minister op riepen om van deze keuze af te zien. Al eerder werd de grote weerstand tegen de geplande Blankenburgtunnel duidelijk. In 2011 kwamen er ruim 33.000 handtekeningen tegen de weg binnen. Later staken bijna 13.000 mensen hun ‘duimen omlaag’ tegen het plan.

Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland roepen iedereen op om hun stem te laten horen. Wijnants: ”Dit is de laatste kans om de minister op te roepen haar plannen voor de Blankenburgtunnel te heroverwegen!” De natuurorganisaties hebben de zienswijze samengevat en deze kan tot 10 november eenvoudig ingediend worden via de website www.natuurmonumenten.nl/spreekjeuit!