Categorieën

Service

Staatssecretaris heropent Stedelijk Museum Schiedam

Staatssecretaris heropent Stedelijk Museum Schiedam
Uit

Staatssecretaris heropent Stedelijk Museum Schiedam

  • Advertorial
  • 05-05-2022
  • Uit
Staatssecretaris heropent Stedelijk Museum Schiedam

Sculptuur met drie cocktailprikkers van Onno Poiesz op het plein van het Stedelijk Museum Schiedam; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu en Cor Lamers, burgemeester van Schiedam, openen na anderhalf jaar renovatie het Stedelijk Museum Schiedam op zaterdag 14 mei.

Vanaf 13.00 uur staan de deuren open en kan iedereen gratis langskomen om het gebouw en vier nieuwe tentoonstellingen te bekijken. "Het is ons cadeautje aan de Schiedammers, omdat het museum zo lang dicht is geweest,"zegt museumdirecteur Anne de Haij. "Ik ben ook vereerd dat de staatssecretaris komt. Dat laat zien dat Schiedam er landelijk toe doet." Om het feestgevoel extra kracht bij te zetten, kondigen drie metershoge prikkers van kunstenaar Onno Poiesz op het plein van het museum het feest al aan.

Op zaterdagmiddag 14 mei kun je niet alleen gratis naar binnen, er zijn de hele middag muziekoptredens en drankjes en hapjes. Je kunt je onderdompelen in de tentoonstelling Zonvonkengesproei van Zoro Feigl met draaiende watermassa’s, ‘vuurvliegjes’ en een bewegende vloer. In de andere vleugel van het museum ontmoet je de kunst van de stad; aanwinsten van de afgelopen drie jaar met oude bekenden als Karel Appel en Jan Schoonhoven.

Het souterrain biedt voortaan plaats aan het Panorama Schiedam met de belangrijkste historische verhalen van de stad. Van de scheepvaart tot de Z-flats in Groenoord. Van de molens tot de emancipatie van arbeiders en vrouwen. In de nieuwe Stadsgalerij hangen alle Schiedammers die meedoen aan de Buurtplaatjes, een project van kunstenaar Maarten Bel, in samenwerking met het museum. En in het vernieuwde Atelier vinden straks weer de Kunstklassen plaats en verwelkomen we scholen.

Na de heropening kun je ook weer van alles doen. Elke zaterdag kan iedereen meedoen aan de familieworkshops in ons grandioos vernieuwde Atelier. Daarbij ga je samen met een museumdocent kunst kijken in het museum, elke keer ergens anders. Daarna maak je in het Atelier je eigen werk. Op zaterdag 21 mei staat de tentoonstelling Zonvonkengesproei met de bewegende installaties van Zoro Feigl centraal. Kosten twee euro vijftig exclusief museumentree, reserveren via E: [email protected]. Nieuw is het Inloop-Atelier op zondagmiddag, waar je tot de zomer zelf kunt knutselen. Elke eerste zondag van de maand is er een Ontmoet & Groet met een kunstenaar. En elke derde zondag van de maand kun je meedoen aan een instaprondleiding. Meer hierover lees je op de website van het museum.

De feestprikkers op het plein van Onno Poiesz stonden eerder in de pop-up tentoonstelling Glashard over post-graffiti in de kunst. De kunstenaar vertelt dat hij het werk bedacht tijdens de coronaperiode in zijn atelier aan de Fruithaven in Rotterdam. "Met de feestprikkers waaraan je fruit kan rijgen, wilde ik wat vrolijkheid brengen," zegt hij. Kunstenaars die aan Glashard meededen, vonden dat het aan palmbomen deden denken. Poiesz: "In Algerije vind je ze wel in van die grote winkelcentra. Sindsdien zie ik ze ook als palmbomen."

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →