Categorie├źn

Service

Stichting De Schiedamse Molens exposeert in het Jenevermuseum

Stichting De Schiedamse Molens exposeert in het Jenevermuseum
Uit

Stichting De Schiedamse Molens exposeert in het Jenevermuseum

  • Redactie
  • 09-07-2022
  • Uit
Stichting De Schiedamse Molens exposeert in het Jenevermuseum

Stereographic take 2 vanaf molen De Walvisch – Aldo Hoeben

SCHIEDAM - In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam zijn deze zomermaanden allerlei kunstwerken te zien met de molens van Schiedam als onderwerp. Schilderijen vormen het leeuwendeel van de tentoonstelling maar er zijn ook fotoportretten en mixed media te bewonderen.

De expositie ‘Levend Landschap’ van het Stedelijk Museum Schiedam is de aanleiding voor Stichting De Schiedamse Molens om een deel van haar bescheiden eigen collectie te tonen. Dit resulteerde in de tentoonstelling ‘De Molens, het gezicht van Schiedam’ en een samenwerking tussen drie Schiedamse culturele instellingen.

“Tot aan de komst van de maalderij op stoomkracht vormden de windmolens de basis van de jeneverstokerij. Het is dus vanzelfsprekend dat we de werken in het Jenevermuseum exposeren”, aldus directeur Hugo Boogaard. “Dit is mede mogelijk gemaakt door ‘De Stad te Gast’; een initiatief van het Jenevermuseum om andere instellingen in Schiedam ruimte te bieden voor een thema-expositie.”

Naast schilderijen en foto’s op doek uit de collectie van Stichting De Schiedamse Molens wordt er ook werk getoond van het Stedelijk Museum Schiedam, een particuliere collectie en van kunstenaar Aldo Hoeben. Andere kunstenaars zijn Charles Kemper, Lana Mesic, Piet Groen, Adriaan van der Schouw en Herman Paradies. Boogaard: “De periode waarin deze kunst is gemaakt, bestrijkt het einde van de 19e eeuw, het begin van de twintigste eeuw en begin van de 21e eeuw. Daaruit blijkt dat de molens al eeuwenlang bepalend zijn voor het gezicht van Schiedam.”

De feestelijke opening van ‘De Molens, het gezicht van Schiedam’ vindt plaats op donderdag 14 juli vanaf 16.30 uur. Alle molen- en kunstliefhebbers zijn van harte welkom.

De expositie loopt tot en met 28 augustus en is te bezichtigen op dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur. Een entreebewijs voor het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is dan wel noodzakelijk.