Categorieën

Service

Stiltekringen en vredesschilderen in actuele Vredesweek

Stiltekringen en vredesschilderen in actuele Vredesweek
Nieuws

Stiltekringen en vredesschilderen in actuele Vredesweek

  • Redactie
  • 14-09-2022
  • Nieuws
Stiltekringen en vredesschilderen in actuele Vredesweek

SCHIEDAM - Vrede, door de ogen van vluchtelingen. Drie dagen lang wordt komende week gewerkt aan drie grote schilderijen die het begrip ‘vrede’ moeten verdiepen en verduidelijken. Ook in Stiltekringen wordt in de drie Waterwegsteden stilgestaan bij het begrip vrede. Het is immers Vredesweek, hier van 15 tot 25 september.

Op uitnodiging van Museum Vlaardingen en PAX zijn vluchtelingen en anderen uitgenodigd om te verbeelden wat vrede voor hen betekent. Vrede invoelbaar te maken op een manier zoals kunst dat kan. Dit gebeurt onder leiding van kunstschilders die zelf ervaringen als vluchteling hebben. Het proces wordt vastgelegd door persfotograaf Hedayat Amid - die onlangs zijn land Afghanistan ontvluchtte. Het op dinsdag, woensdag en donderdag gemaakte werk is vanaf vrijdagmiddag 23 september toegankelijk voor publiek, als tentoonstelling in de Terrazzohal van Museum Vlaardingen. De resultaten blijven tot en met zondag 30 oktober te zien.

Dit ‘gemeenschapskunstproject’ is onderdeel van een scala aan activiteiten in het kader van de Vredesweek. Het laat zien dat, ook al wordt er jarenlang en intensief gewerkt aan vrede, deze nooit ‘gegarandeerd’ is. In Europa woedt een oorlog, en ook elders in de wereld lijden velen onder geweld en mensonterende omstandigheden als gevolg van gewapende conflicten.

PAX is een vredesbeweging met een organisatie die vanuit Nederland wereldwijd ‘werkt aan vrede’. De organisatie brengt tientallen oorlogen en conflictsituaties onder de aandacht zoals die in Jemen, Nicaragua, Ethiopië en Eritrea, Koerdistan, het Midden-Oosten en op de Filipijnen. Pax Ambassades van Vrede in Schiedam en Vlaardingen organiseren de activiteiten in het kader van de Vredesweek in onze regio.

In kunst en vieringen, tijdens wandelingen en lezingenavonden wordt er in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam stilgestaan bij vrede en het ontbreken ervan. Geweld heeft de neiging zich ‘voort te planten’ in de harten van mensen. Zo kan de haat van een enkeling uitgroeien tot een oorlog met vele slachtoffers. In tijden van vrede moet er gewerkt worden aan een samenleving die zich te weer kan stellen tegen oorlog.

PAX, de organisator van de Vredesweek, wil daarom mensen bij elkaar brengen die moedig genoeg zijn om te werken aan vrede. En er is veel te doen, niet alleen waar het gaat om militaire conflicten. Ook de zorgen om het klimaat of de vluchtelingencrisis worden gebruikt om angst te zaaien. Armoede en gebrek, bijvoorbeeld aan woningen, kunnen ook factoren zijn die ons van het pad van de vrede afhelpen. Daarom moeten we ons geweldloos wapenen en kiezen voor investeren in vrede. We moeten leren hoe te zorgen voor harmonie in onze samenleving, voor kansen op een rechtvaardige wereld nu en in de toekomst.

Een andere opvallende activiteit in de Vredesweek in onze regio zijn de Stiltekringen die gedurende de hele week worden gehouden. Steeds in Vlaardingen, op verschillende plekken. Het idee is samen, voornamelijk in stilte, ‘alle mensen die onder oorlog lijden een boodschap van hoop en kracht te sturen’. De actie wordt in heel Nederland gehouden. Zaterdag is de eerste Stiltekring, vanaf twaalf uur ’s middags bij het Geuzenmonument, bij de Grote Kerk en het Stadhuis. Daarna op dezelfde tijd: 
maandag, Stadspark ’t Hof / bij het Mensenrechtenmonument
dinsdag, Holy / in winkelcentrum Holiërhoek
woensdag, Westwijk / kerkplein Rehoboth 
donderdag, Holy / winkelcentrum De Loper
vrijdag, Centrum / Stiltecentrum De Driepas  zaterdag, Centrum / Markt Veerplein

PAX kan bij de organisatie van de verschillende evenementen concrete hulp goed gebruiken, ook in de steden langs Het Scheur en de Nieuwe Maas, ook in de komende dagen. Wie een handje toe wil steken, vooral in praktische zin, is van harte uitgenodigd zich te melden via E: [email protected].

Een korte opsomming van de overige activiteiten die in onze steden in de Vredesweek worden georganiseerd, om ‘de vrede te oefenen’:
* filmavond in De Windwijzer, Vlaardingen (vrijdag 16 september)
* expositie met portretten van ‘Regenboogsenioren’ op het Vlaardingse Stadskantoor
* oecumenische vieringen in Maassluis en Vlaardingen op zondag 18 september en ook ter afsluiting van de week op 25 september in Vlaardingen
* een kunstworkshop voor leerlingen van het Geuzencollege in Kade 40 (maandag 19 september)
* vluchtverhalen van nieuwkomers in onze steden, met de Vlaardingse wethouder Lianne van Kalken als inleider (dinsdag 20 september)
* viering met nagesprek in de moskee aan de Schiedamse Schaepmansingel op woensdag 21 september, de internationale Dag van de Vrede
* een cultureel programma met schrijvers en kunstenaars en muziek uit verschillende landen in De Windwijzer, ook op 21 september
* verhalen uit en over Oekraïne in De Kroepoekfabriek (donderdag 22 september)
* Walk of Peace, om deelnemers te laten ervaren dat je ondanks verschillen toch samen op kunt gaan (zondag 25 september)
* de hele week wordt gevlagd voor de vrede.
* Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de site