Categorieën

Service

Vredesweek was zelden zo actueel

Vredesweek was zelden zo actueel
Gezond

Vredesweek was zelden zo actueel

  • Redactie
  • 15-09-2023
  • Gezond
Vredesweek was zelden zo actueel

SCHIEDAM - Met het hijsen van de Vredesvlag door burgemeester Jules Bijl begint morgen in Schiedam de Vredesweek. 

'(On)vrede: wat nu?’ is het thema van de jaarlijks terugkerende week. Helaas nog altijd actueler dan ooit, zo stelt organisator PAX Ambassade van Vrede. Die wil de stad voorhouden dat er behalve het geweld dat de wereld soms in zijn greep lijkt te hebben, ook een ander geluid is. “Dat begint in het klein, van mens tot mens. Een groet, een helpende hand, een luisterend oor. Bewustwording voor de noden van de ander, die niet altijd direct zichtbaar zijn.”

Vandaar dus de Vredesweek, met morgen de opening, vanaf elf uur. Daaraan zal ook de Jeugd Rijnmondband deelnemen. Na het hijsen van de vlag is er op de Kloosterplaats (vanaf half twaalf) een zogenaamde stiltekring, waarbij stadsdichter Jarle Lourens toch van zich zal laten horen, en daarna een stadswandeling, langs de Stolpersteine die de afgelopen jaren in de stad zijn gelegd. Met uitgebreide toelichting.

Verder is bij Wenneker Cinema op zondagmiddag (drie uur) de film ‘Tanja, dagboek van guerrillera’ te zien. Een film over hoe de onvrede de drijfveer kan worden om zich in de gewapende strijd te begeven. Na de rolprent wordt er in de foyer nagepraat.

Op maandag 18 september (vanaf acht uur) houdt het Apostolisch Genootschap een dialoogavond waar burgers hun stem kunnen laten horen. Thema is: ‘Democratie onder druk’. Dan gaat het over (on)vrede in onze eigen omgeving. “Zijn buurtbewoners dichterbij of juist verder van elkaar af komen te staan?”, zo vragen de organisatoren zich af. “Voel je je gerepresenteerd door je gemeenteraad? Voel je dat jouw stem er toe doet? En hebben we ook voorbeelden waar het goed gaat in Nederland?”

Volgende week donderdagavond (vanaf zeven uur) is er in de Grote of St.-Janskerk een interreligieuze bijeenkomst. Op vrijdag is er in de Liduina Basiliek (vanaf vijf uur) een vesper in het teken van de vrede. 

De Vredesweek wordt volgende week zondag afgesloten in de St.-Jacobuskerk, met een oecumenische dienst (vanaf elf uur) en ontmoeting daarna.