Categorieën

Service

Stippenroute moet stationsomgeving 'aangenamer maken'

Stippenroute moet stationsomgeving 'aangenamer maken'
Nieuws

Stippenroute moet stationsomgeving 'aangenamer maken'

  • Redactie
  • 05-12-2023
  • Nieuws
Stippenroute moet stationsomgeving 'aangenamer maken'

Volgens wethouder Laan is de gelestippenroute de eerste stap van een pakket maatregelen om deze omgeving uiteindelijk aangenamer te maken; foto: stock


SCHIEDAM - Donderdag opent wethouder Antoinette Laan (gebiedsontwikkeling Schie District) een zogenoemde gelestippenroute nabij station Schiedam-Centrum. Samen met directeur Anne de Haij van het Stedelijk Museum Schiedam zet wethouder Laan de laatste stip onder het viaduct aan de Overschieseweg.

De stationsomgeving kan in potentie een belangrijke verbinding zijn tussen de vervoersmogelijkheden, de omliggende buurten en de binnenstad, zegt de gemeente. Historisch gezien is het gebied rondom het station echter vooral functioneel gegroeid, samen met de verschillende vormen van mobiliteit. Het gebied is een knooppunt van wegen en openbaar vervoer zoals trein, metro, tram en bus. Daarbij worden de verschillende viaducten volgens de gemeente ervaren als barrières: naar de binnenstad, naar de bedrijventerrein, naar het leisurecentrum bij Pathé en naar de wijken. Wonen, werken en ontspannen kunnen in de stationsomgeving nog beter met elkaar worden verbonden.

Volgens wethouder Laan is de gelestippenroute de eerste stap van een pakket maatregelen om deze omgeving uiteindelijk aangenamer te maken voor buurtbewoners, werkenden, reizigers en bezoekers. “De stationsomgeving krijgt de komende jaren een facelift, samen met vernieuwing van het station Schiedam Centrum. Vooruitlopend op de vernieuwing van het station en omgeving is nu eerst de stippenroute gerealiseerd in het kader van de gebiedsontwikkeling Schie District. De stippen leiden op speelse wijze van en naar de ingangen van het station Schiedam Centrum, de P+R Schiedam Centrum bij Pathé en naar de binnenstad.”

Behalve de stippenroute komt er ook een ‘wandelend bos’ op Schieveste in verband met het bouwrijp maken van de locatie Schieveste voor realisatie van uiteindelijk drieduizend woningen. Wanneer de woningen op Schieveste worden opgeleverd, gaan de bomen de volle grond in.

Om de verbinding met onder andere (voorzieningen in) de binnenstad te leggen, is ervoor gekozen gele stippen te laten aanbrengen. De gele stippen zijn een knipoog naar een expositie van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, die momenteel in Schiedam te zien is.