Categorieën

Service

Straatstenen Korte Haven lomper dan stenen Lange Haven

Straatstenen Korte Haven lomper dan stenen Lange Haven
Nieuws

Straatstenen Korte Haven lomper dan stenen Lange Haven

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 29-06-2022
  • Nieuws
Straatstenen Korte Haven lomper dan stenen Lange Haven

'Van bovenaf is duidelijk te zien dat er een heel ander (lomper) formaat wordt gelegd', zegt Corine Robers over deze door haar genomen foto (foto bij dit artikel op de voorpagina door Louise Melchers)

SCHIEDAM - De Korte Haven wordt momenteel opnieuw ingericht en bestraat. Dat gebeurt echter met een tweemaal zo grote straatsteen als op de Lange Haven is gebruikt. De Lange Haven is enkele jaren geleden heringericht, waarbij zorg is besteed aan het historische karakter van de binnenstad.

Ook bij het herinrichten van de Korte Haven is dat de bedoeling. Zo worden kosten noch moeite gespaard met de straatverlichting, die een historisch karakter heeft.

Corine en Wouter Robers, de bewoners van het historische pand op de hoek van Lange en Korte Haven, dat bekendstaat als het 'Roelants-pand', zijn tot de ontdekking gekomen dat de gebruikte stenen op de hoek met de Korte Haven veel groter zijn dan die op de Lange Haven. De stratenmakers hebben het stukje Lange Haven voor het Roelants-pand opengebroken. Zij vervangen de kleine steentjes door de grotere stenen. "Er zit inderdaad een fors verschil tussen beide stenen. De stenen die we nu hebben weggehaald op de Lange Haven zijn vijfduims, de stenen die we terugleggen zijn tienduims. Wij doen echter wat ons is opgedragen. Dat we met die stenen een stukje de Lange Haven opgaan, schijnt ermee te maken te hebben dat het verkeer dat hier de hoek om gaat de draai kan maken", zo zei een van de stratenmakers ons hedenmorgen. 

Corine Robers maakt zich er kwaad over: "In alle communicatie zeggen ze dat ze de Korte Haven net zo mooi gaan maken als de Lange Haven. Nu blijkt dat ze de Lange Haven lelijker gaan maken. Dat kan toch de bedoeling niet zijn? Een van de argumenten is dat het stukje met grotere straatstenen op de Lange Haven is voor het opvangen van het zwaar verkeer. Dat is onzin, want er mag hier helemaal geen zwaar verkeer komen."

"Ik vind het ook stuitend dat dit in de kaarten die wij hebben gekregen, niet duidelijk wordt gemaakt. In de tekening die wij hebben gekregen, geven de kleuren aan dat de bestrating overal hetzelfde zou zijn. Van bovenaf is duidelijk te zien dat er een heel ander (lomper) formaat wordt gelegd (zie foto). Ook de proefstukjes die ze hier in de punt bij de brug hebben gelegd, zagen er anders uit."