Categorieën

Service

Streekmuseum verwerft bijzonder spinnewiel uit oorlog

Streekmuseum verwerft bijzonder spinnewiel uit oorlog
Uit

Streekmuseum verwerft bijzonder spinnewiel uit oorlog

  • Redactie
  • 14-12-2024
  • Uit
Streekmuseum verwerft bijzonder spinnewiel uit oorlog

Foto: Hans Bakker

SCHIEDAM - "De mooiste aanwinst van deze week." Zo noemen de mensen van streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen de donatie van een spinnewiel, 

Zij vertellen: "Vanuit een schuilplek op een verborgen zolderruimte in Amsterdam kwam een spinnewiel boven water, gemaakt door Geuzenleider Bernard IJzerdraat." Die was in 1940 onderwijzer op scholen in Vlaardingen en Schiedam, tot hij restaurateur werd van de wandtapijten in het eeuwenoude stadhuis van Naarden. Voor zijn tijd als onderwijzer in Vlaardingen was hij verbonden aan de kunstweefschool Walda in Apeldoorn.

"Wij tonen niet alleen het spinnewiel, maar ook het leerboek dat reeds eerder in onze collectie was opgenomen." IJzerdraat richtte als in de zomer van 1940 een verzetsbeweging op, die de naam De Geuzen kreeg. Op 25 november 1940 werd IJzerdraat opgepakt in Haarlem. IJzerdraat en medestanders werden op 13 maart 1941 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. Dat was de aanleiding voor Jan Campert om het gedicht 'Het lied der achttien dooden' te maken.

Het museum Jan Anderson aan de Kethelweg 50 in Vlaardingen toont momenteel verder een tentoonstelling over het werk van Anton Pieck. "Tientallen jaren versierde hij ons leven met nostalgische afbeeldingen over het leven van onze grootouders. Hij maakte kalenderplaten, kerstkaarten, geboortekaartjes en Ex-libris afbeeldingen." Tevens illustreerde hij twee boeken over Vlaardingen.

Verder is het de laatste maand van de tentoonstelling over de Vlaardingse klederdracht.