Categorie├źn

Service

Streven Hooikade: eind dit jaar starten werkzaamheden

Streven Hooikade: eind dit jaar starten werkzaamheden
Wonen

Streven Hooikade: eind dit jaar starten werkzaamheden

  • Redactie
  • 19-10-2022
  • Wonen
Streven Hooikade: eind dit jaar starten werkzaamheden

De kadeconstructie, de riolering, de bestrating, de verlichting en het straatmeubilair zijn aan vervanging toe; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Het is volgens de gemeente de bedoeling dat eind dit jaar de werkzaamheden voor de herinrichting van de Hooikade van start gaan.

De Hooikade grenst aan stadspark De Plantage. Waar de directe omgeving van de kade worden gebruikt en onderhouden, is de Hooikade een verscholen en vergeten plek met gebreken, stelt de gemeente. Zo zijn de kadeconstructie, de riolering, de bestrating, de verlichting en het straatmeubilair aan vervanging toe. 

Met een online enquête zijn in de periode juni-augustus 2020 tientallen ideeën opgehaald voor de herinrichting van de Hooikade. In totaal zijn 73 reacties te tellen. Ruim de helft - 52 procent - heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor de sfeer ‘Groen & Historisch’. Van de andere opties is de sfeer ‘Water & Recreatie’ met negentien procent het meest in trek. De thema’s ‘Functioneel & Sober en ‘Ontspanning & Sociaal’ volgen met respectievelijk vijftien en veertien procent van de reacties.

Die sfeer heeft de Hooikade nog niet, stelt de gemeente. Zo blijkt ook uit de enquête. Een groot deel, 46 procent, bestempelt de Hooikade zoals die nu is als ‘rommelig’. Als oorzaken wordt gewezen op de verborgenheid van de locatie en het onderhoud van het groen. De belangrijkste oorzaak van de rommelige uitstraling van de Hooikade wordt gezocht in de auto’s, en de wijze waarop, die er geparkeerd staan.

Met een klankbordgroep heeft de gemeente Schiedam sinds het najaar van 2020 overlegd met een klankbordgroep, bestaande uit omwonenden, over de herinrichting van de Hooikade. De sessies vonden online plaats en hebben input opgeleverd voor het definitieve inrichtingsplan dat in november 2021 is gepresenteerd. Het definitieve inrichtingsplan voor de herinrichting van de Hooikade zal leiden tot diverse aanpassingen, voorspelt de gemeente. Zo wordt er woonerfregime ingevoerd op het doodlopende stukje Hooikade en worden parkeerplaatsen bij de kade weggehaald om de relatie met het water te herstellen. Deze parkeerplaatsen worden op een andere plek gecompenseerd. Naast de genoemde aanpassingen wordt ook de bestrating vervangen, komen er nieuwe lichtmasten en wordt nieuwe beplanting aangebracht. De platanen die er nu staan, blijven behouden. 

Het streven is dat de werkzaamheden eind van dit jaar worden opgestart. Zodra een definitieve planning bekend is, worden omwonenden hierover geïnformeerd.