Categorie├źn

Service

Tafel van Goud ontwerpt de meest persoonlijke sieraden

Tafel van Goud ontwerpt de meest persoonlijke sieraden
Bedrijven nieuws

Tafel van Goud ontwerpt de meest persoonlijke sieraden

  • Kor Kegel
  • 04-12-2017
  • Bedrijven nieuws
Tafel van Goud ontwerpt de meest persoonlijke sieraden

Taco en Lou

SCHIEDAM – Hij staat er dus echt: een tafel van goud!

In het atelier van Taco Nijman en Lou van Rossum staat een zware ronde tafel met een beleg van 24-karaats bladgoud, overdekt met een laagje vernis, omdat je anders niet aan de tafel zou kunnen werken zonder kans op beschadigingen…

“Als wij in Schiedam een vestiging openen, zoeken we dus ook weer naar een mooie tafel om hem met goud te bekleden”, zegt Lou. De gouden tafel is per slot van rekening het visitekaartje van Goudsmidatelier Tafel van Goud, gevestigd in Oud-Rijswijk, waar het als een tierelier draait – en dat komt door twee bijzondere eigenschappen van deze creatieve en ambachtelijke onderneming.

In de eerste plaats is Taco een eersteklas zetter van diamanten. Niet elke goudsmid kan diamant zetten in een ring of een ander sieraad. Taco beheerst de kunst om diamanten te zetten in een juweel met minimale kans dat de diamant breekt – en dus zijn waarde verliest. Daarom kloppen veel goudsmeden en juweliers bij hem aan. “Niet elke goudsmid kan zetten. Daarom doen ze een beroep op Taco”, zegt zijn echtgenote Lou.

Taco is goudsmid, diamantair en diamantzetter. Dat zijn echt drie verschillende disciplines. Taco leerde het vak in Schoonhoven. In de Zilverstad voltooide hij in 1999 zijn opleiding tot goudsmid. Meteen even uitleg: een zilversmid maakt objecten, zoals kandelaars en een koffiekan, in zilver; een goudsmid maakt sieraden zowel in zilver als goud, of van andere materialen als staal, titanium en hout.

Taco ging na Schoonhoven in de leer bij een zetbedrijf waar een diamantzetter/handgraveur uit Armenië hem de fijne kneepjes leerde van pavé, gladom en klassiek zetten en steekwerk, waardoor Taco alle soorten en maten edelstenen in een sieraad kan plaatsen. Dat is op zichzelf al een gave.

Vervolgens ging hij in de Diamantstad Antwerpen in de leer om microscopisch pavé diamantzetten onder de knie te krijgen, voor zowel het zetten als het steken en graveren. Je kunt je altijd weer verder specialiseren. Al eerder leerde hij 3-D tekenen, zodat de klant het ontwerp van een sieraad kan zien in een computerfoto en het sieraad tastbaar wordt. Zo kan de klant zich een betere voorstelling maken hoe het ontwerp er uit ziet in goud.

Bij de kennismaking luistert ontwerper Lou aandachtig naar de persoonlijke wensen van de klant om zo een passend en heel eigen sieraad te ontwerpen. Vervolgens wordt het idee omgezet in een 3D-ontwerp, dat daarna wordt geprint in was met de 3-D printer, dan wordt dit wasmodel gegoten in gips en uitgebrand waarna de holle mal vacuum gegoten wordt met goud. Het is een heel proces om te komen tot het eindresultaat; een gouden sieraad, eventueel verfraaid met diamant.

Ambachtelijk vervaardigd met hulp van de nieuwste technologieen! De sieraden worden uit de hand op maat gemaakt; dat wil zeggen met het vlamsmeden, gipsmallen, goud gieten en diamantzetten, ondersteund met 3D-techniek.

Vriendschaps-, verlovings- en trouwringen, oorbellen, armbanden en hangers, alles kan! Taco en Lou toveren erfstukken om in een eigentijds sieraad, met alle denkbare persoonlijke en emotionele inscripties – “wij zetten ideeën om in goud”, zegt Lou, die zichtzelf typeert als “vertaler van verhalen in goud”..

Lou is de ontwerpster. Ze vertaalt een goed idee naar een passend ontwerp, waarna Taco dit omzet naar een gouden object, Van goed naar goud! Het ontwerpproces is een driemanschap tussen klant, ontwerper en goudsmid en dit levert vaak heel mooie verhalen op!

Lou is van huis uit historicus, deed een MBA en studeerde kunstgeschiedenis. Na jarenlange ervaring als (interim-)manager en directeur maakte ze een paar jaar terug de overstap naar het ondernemerschap; met Taco samen draait ze nu fulltime mee in de Tafel van Goud. Zij is de ontwerper en degene die álles regelt buiten de werkbank om en Taco is de man achter de werkbank als goudsmid en diamantzetter. “Ik doe álles, behalve smeden”, aldus Lou. “Hij is de materialenman, ik de mensenvrouw.”

Ze leerde als stille kracht naast Taco veel van het ontwerpen en de materiaalkennis en –keuze. Die kennis zet ze in, direct en openhartig als ze is, om de wensen van mensen te verbinden en te vertalen naar het ideale sieraad – waarbij niets onmogelijk is, zegt Lou er direct bij.

In de tweede plaats is Goudsmidatelier Tafel van Goud uniek, omdat het de meest persoonlijke wensen van mensen mogelijk maakt in een sieraad.

Zo maakte Taco en Lou trouwringen met Oostenrijkse bergtoppen, gebaseerd op een panoramafoto van het skigebied waar hij haar ten huwelijk vroeg.

Of de Kilimanjaro-ringen, inderdaad gebaseerd op de vulkanische berg in Afrika. Een bijbelslot van de bijbel van een oudtante werd een prachtige hanger. Een echtpaar wilde graag een stoere versie van ‘geloof, hoop en liefde’ in een hanger en zo geschiedde; gebaseerd op een tatoeage werd een ontwerp gemaakt.

Een ernstig zieke vrouw wilde haar vriendinnen laten weten hoe belangrijk ze voor haar waren en voor haar maakten Taco en Lou drie ringen met een symbool dat ‘door dik en dun’ voorstelt.

Met het oude parelcollier van oma maakten ze een nieuwere hippere versie met gouden tussenstukjes en een heel stoer stalen sluiting. Van de trouwringen van een overleden partner maakten ze een prachtig ontwerp om de ringen voortaan samen te kunnen dragen.

Van ringen en oorbellen die in een laatje liggen maken ze nieuwe sieraden; want goud en diamant dat ‘ligt te liggen’, daar kun je weer wat moois en draagbaars mee maken!

Van de oude sieraden en trouwringen van hun ouders maakten Taco en Lou voor twee zussen een symbolische ring, die de zussen nu met veel plezier dragen – in plaats van een doosje met de oude sieraden van moeders die niemand wil dragen, maar ook niemand weg wil doen. Zo maken ze van oud goud weer nieuwe sieraden, voor een volgende generatie.

Een ander uniek element is dat in de etalages van Goudsmidatelier Tafel van Goud tentoonstellingen plaatsvinden van kunstenaars. De verbinding tussen kunst en ambacht wordt zo prachtig weergegeven. Afgelopen jaar exposeerde Suzanne Compaan haar glaskunst met bronzen beelden. Ook Annelien van Kempen stelde glaskunst ten toon in de etalages in Rijswijk. De sieraden van Goudsmidatelier Tafel van Goud integreren fantastisch mooi met de glaskunst!  Eerder al toonde Suzanne Compaan haar unieke herfstcollectie van bronzen boomstammen en -schors. Ook Corrie Zevenbergen exposeert regelmatig met prachtig beeldhouwwerk.

Een veelzijdig stel met prachtige verhalen van goud! Dat zijn Taco en Lou van Goudsmidatelier Tafel van Goud.

Nu nog op twintig autominuutjes van Schiedam gevestigd in Rijswijk, maar vanaf volgend jaar ook in Schiedam. Dus nog even afwachten tot ze hun vestiging hier openen, maar we houden ze in de gaten!

Goudsmidatelier Tafel van Goud (www.TafelvanGoud.nl)

Stadhoudersstraat 13 in Oud-Rijswijk

met een Schiedamse vestiging medio 2018