Categorieën

Service

Theo de Heer wilde langer 'markante meester' blijven

Theo de Heer wilde langer 'markante meester' blijven
Onderwijs

Theo de Heer wilde langer 'markante meester' blijven

  • Ingezonden
  • 29-04-2023
  • Onderwijs
Theo de Heer wilde langer 'markante meester' blijven

IN MEMORIAM - Op 13 april overleed Theo de Heer, een markante ‘meester’ voor veel Schiedammers die naar de Jozefschool gingen. Een oud-collega herinnert hem:

"Een markant persoon die door velen gemist en/of herinnerd zal worden, dat is Theo de Heer. Hij was een geboren en getogen Schiedammer, in een gezin met de nodige broers en zussen. Hij zag het levenslicht tijdens een bombardement. Dit is het verhaal dat hij meermaals verteld heeft aan zijn nichtjes, neefjes en de vele leerlingen die hij onder zijn hoede heeft gehad. 

Theo had diverse banen voordat hij het onderwijs in ging. 'Een late roeping’, zoals hijzelf vertelde. Gelukkig voor vele kinderen en collega's heeft Theo gekozen voor het meesterschap en wel op de Sint Jozefschool in zijn eigen Schiedam.

Theo was een meester in hart en nieren. De kinderen waren dol op hem. In de klas werd, naast het leren, veel gelachen en gedold. Een voorbeeld dat vele leerlingen is bijgebleven is dat hij bij de uitleg van moeilijke breuken een ontbijtbord op de grond smeet en vervolgens vroeg: "Wil iemand deze breuken voor mij oprapen?”

De sfeer in de klas werd vergroot door de vele dieren die een plek in het lokaal kregen. Vissen, cavia's, hagedissen, wandelende takken (ja, toen kon en mocht dat nog). Theo was vaak ook in de avonden en in het weekend op school te vinden om zijn lessen voor te bereiden, de schoolkrant te stencilen, werk na te kijken, krantenacties te doen of met kerst zijn klas uitbundig te versieren. 

Toen Theo 65 jaar werd wilde hij graag blijven werken. Ouders en leerlingen hebben toen alles in het werk gesteld om dit mogelijk te maken. Zelfs bij de minister van onderwijs is een verzoek neergelegd. Helaas heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid. Maar Theo heeft zich nog een lange tijd op school ingezet voor hand-en-spandiensten.

Toen hij zich eenmaal had verzoend met zijn pensioen heeft hij nog vele mooie en verre reizen gemaakt.

Op 20 april hebben velen afscheid genomen van Theo de Heer met de woorden:

Vele fijne herinneringen

verzachten onze smart

Voorgoed uit ons midden

maar voor altijd in ons hart


SIKO

Burgemeester van Lierplein 71, Vlaardingen

Meer over SIKO →