Categorie├źn

Service

Transformator belandt in sloot

Transformator belandt in sloot
Nieuws

Transformator belandt in sloot

  • Redactie
  • 08-09-2022
  • Nieuws

SCHIEDAM - Nog niet zo lang geleden stond hij veilig in Schiedam op de kade - en nu ligt een spiksplinternieuwe transformator van 250 ton in een sloot in het Friese Tietjerk.

Het gevaarte was op weg naar Suwâld, waar het een plek moest krijgen in een hoogspanningsstation van Tennet. Transporteur was Wagenborg Nedlift. Voor de laatste kilometer naar de plaats van bestemming was de transformator op een zelfrijdende vrachtwagen gezet. De trafo was vanaf Schiedam over water naar een tijdelijke loskade gekomen.

Op het laatste stuk ging het gisteravond mis. Doordat de weg min of meer uitbrak onder het transport viel de transformator om en belandde in de sloot.

Betrokkenen melden dat de waarde van de transformator zo'n 2,5 miljoen euro is. Het moet stroom van 110 naar 220 kV omzetten. De trafo was gebouwd in Kroatië. Er wordt nu onderzocht wat er moet gebeuren om het gevaarte van zes meter hoog veilig te stellen. Daarna wordt gekeken of het nog kan functioneren of dat er eerste schade moet worden hersteld.