Categorieën

Service

Trouwen in Schiedam

Trouwen in Schiedam
Nieuws

Trouwen in Schiedam

  • Han van der Horst
  • 11-06-2023
  • Nieuws
Trouwen in Schiedam

COLUMN - Trouwen op een koopje valt niet mee in Schiedam. Er bestaat nog steeds de mogelijkheid gratis een huwelijk te sluiten, maar dat kan alleen op maandag en woensdag om negen uur. Slechts het bruidspaar en de getuigen mogen aanwezig zijn. Er is geen toespraak. Als U op andere ochtenden wilt verschijnen of wat later, gaat de tikker toch lopen en rekent u € 121,- af. Een normaal huwelijk kost bij Hoppe op de Nieuwe Haven € 279,- tot € 986,-. Het hoogste tarief wordt in rekening gebracht als U op zaterdag in het oude stadhuis wilt verschijnen: € 1083,-. De goedkoopste mogelijkheid daar levert toch nog een rekening van € 521,- op. Er zijn ook allerlei boetes voor als U niet op komt dagen. Zelfs een annulering volgens alle regelen der kunst kost € 121,-.  Zie https://www.schiedam.nl/huwelijkskosten-2023.

Schiedam behoort daarmee tot de duurdere gemeentes, stelt onze eigen geliefde nieuwssite vast. 

Ambtenaren van de burgerlijke stand krijgen voor hun inspanningen niet meer dan een zakgeldje. Ze worden hiervoor speciaal ingehuurd omdat ze het zo ontzettend leuk vinden mee te werken aan wat voor zoveel mensen de mooiste dag van hun leven is. Ze doen het niet voor het geld en dat wéten ze bij de gemeente in de hogere salarisschalen waar de beslissingen worden genomen. Voor het overige gaat het alleen maar om zaalruimte. De speciale toga´s van de ambtenaren zijn volgens mij onverslijtbaar. Ik weet dat want ik heb een keer zelf als ambtenaar voor één dag zo´n huwelijk gesloten. Daar moet een bruidspaar extra voor betalen. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten van een trouwboekje.

De tariefstructuur rond het huwelijk geeft democratisch gezinde mensen een bittere smaak in de mond. Treffend is bijvoorbeeld de manier waarop je vernederd word als je van de armen moet trouwen. Er mag geen publiek bij. Er is kraak nog smaak aan. Je moet binnen tien minuten weer opgeduveld zijn.

Armoe moet blijken. Armoe moet zichtbaar zijn.

Een ceremonie op het oude stadhuis is alleen maar weggelegd voor wie stevig in de buidel wil tasten.

Het sluiten en registreren van huwelijken behoort tot de kerntaken van de overheid. Is het nu werkelijk nodig er met deze tariefstructuur een slaatje uit te slaan? Honderden euro´s berekenen voor een ceremonie die hoogstens een half uur duurt. Met een paar administratieve handelingen die met een of twee toetsaanslagen op de computer geregeld zijn.

Is dat van deze tijd?

Soms ben ik bang van wel.