Categorieën

Service

Twaalf jaar geëist tegen tweeling voor dood Stuart Markiet

Twaalf jaar geëist tegen tweeling voor dood Stuart Markiet
Nieuws

Twaalf jaar geëist tegen tweeling voor dood Stuart Markiet

  • Redactie
  • 05-09-2019
  • Nieuws
Twaalf jaar geëist tegen tweeling voor dood Stuart Markiet

ROTTERDAM - Twaalf jaar cel eist het Openbaar Ministerie (OM) tegen de tweelingbroers Melvin en Kevin M. Zij zouden hun neef Stuart Markiet hebben gedood in een uit de hand gelopen ruzie.

Schiedammer Markiet liet in april 2015 het leven. Hij werd twee weken na zijn vermissing gevonden in het water van de Nieuwe Maas ter hoogte van Rozenburg.

De tweeling ontkent schuldig te zijn aan de dood van hun neef. Justitie stelt dat overtuigend bewezen is dat de nu 28-jarige broers hun toen 41-jarige neef hebben gedood door hem met een klauwhamer op zijn hoofd te slaan. Dat gebeurde in de woning van hun stiefmoeder Carla aan de Schieweg in Rotterdam en er werd veel geweld bij gebruikt. In de woning werden later bloedspetters van Markiet aangetroffen. Ook werd Markiet getrapt. Mogelijk is de rib die een long doorboorde, de directe doodsoorzaak.

Daarna zouden de tweelingbroers het lichaam van Markiet in de kofferbak van de auto van hun zwager John naar Rozenburg hebben gebracht en daar in het water hebben gegooid. Volgens het OM is het niet uitgesloten is dat Markiet nog leefde toen hij in het water werd gegooid,

Voor de rechtbank in Rotterdam schoven de broers vanmorgen de schuld af op John.Die zat ook enkele weken vast als verdachte. John zou volgens de tweeling tegen hen hebben gezegd dat hij Stuart Markiet, vader van drie jonge kinderen, had gedood. Deze John verklaarde echter tegen de politie dat juist de broers hem vertelden Markiet te hebben gedood. Dat zou zijn gebeurd na een uit de hand gelopen ruzie. Melvin verbleef regelmatig in het huis van Carla, John woonde er. Carla en haar dochter (een halfzus van de tweeling) legden bij de politie een verklaring af vergelijkbaar met die van John.

Volgens het OM zijn hun verklaringen betrouwbaar en te gebruiken als bewijs. Ze waren in eerste instant niet consistent, maar kenden wel details en bewijzen die zij anderszins op dat moment niet konden weten. Daarentegen zijn de verklaringen van de broers volgens de officier juist ongeloofwaardig omdat ze allerlei ongerijmdheden en onjuistheden bevatten. Hun verklaringen kwamen pas nadat de tweeling het dossier had bestudeerd. Andere bewijzen, zoals gegevens over de telefoon en de auto, staven die bewijsvoering.

Mogelijk zou de relatie die Markiet onderhield met Carla, hem het leven hebben gekost, zo bleek in de rechtzaal. De twee broers zouden ontstemd zijn over de relatie. Dat is volgens justitie het meest waarschijnlijke motief voor het handelen van Melvin en Kevin. Daarvoor is echter geen bewijs, aldus de advocaat van de tweeling.

De broers verbleven na april 2015 jarenlang in Zuid-Amerika, in Peru en Bolivia, waar ze ook beiden twee keer vader werden. Hun vlucht was volgens de advocaat ingegeven door angst voor de familie. Vorig jaar waren ze in Nederland en werden gearresteerd. Sindsdien zitten ze vast. Volgens de advocaat was hun motief voor die terugkeer het feit dat ze hun onschuld wilden bewijzen.