Categorieën

Service

Twee jaar cel voor explosie in flat Ridderkerksestraat

Twee jaar cel voor explosie in flat Ridderkerksestraat
Nieuws

Twee jaar cel voor explosie in flat Ridderkerksestraat

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 05-01-2022
  • Nieuws
Twee jaar cel voor explosie in flat Ridderkerksestraat

Foto: Flashphoto


SCHIEDAM – De explosie en brand in een flat aan de Ridderkerksestraat van april was volgens de rechtbank geen ‘ongeluk’, maar een bewuste actie van bewoner Michelangelo M. Voor dit misdrijf werd de 26-jarige vandaag veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder dezelfde straf.

De explosie richtte op 22 april een enorme ravage aan in de flat. Meerdere bewoners en huisdieren moesten door de brandweer met een hoogwerker uit hun woning worden gehaald. Eén bewoner had ademhalingsproblemen. De schade bedroeg zeker 200.000 euro.

Aanvankelijk had niemand een idee wat er was gebeurd, maar dat veranderde toen M. zichzelf enkele dagen later meldde op het politiebureau in Amsterdam. De bewoner van de woning waarin de explosie plaatsvond vertelde een agent dat hij ‘het huis in brand had gestoken’. Dat zou zijn gebeurd uit boosheid dat hij van zijn ex hun zoontje niet mocht zien. ”Tot tweemaal toe en spontaan’’, stelden de rechters vandaag bij het uitspreken van hun vonnis. Volgens hen wees deze bekentenis ‘duidelijk op een actieve en dus opzettelijke handeling van M.’

Kort voor de explosie had M. een jerrycan met benzine gekocht bij een tankstation. De vloeistof verspreidde hij op allerlei plekken in zijn woning. Tijdens de rechtszaak eind december beweerde M. nog dat hij de vloeistof had gesprenkeld, maar dat hij daarna tot inkeer kwam bij het zien van een foto van zijn zoontje. De Schiedammer zou naar eigen zeggen even zijn gaan zitten om tot rust te komen en toen een sigaretje hebben opgestoken, waarna de boel door de benzinedamp ontplofte. Zie dit artikel over de zitting.

Die lezing verwezen de rechters naar het land der fabelen. “Het alternatieve scenario van de verdachte dat de brand per ongeluk is ontstaan doordat hij in huis een sigaret opstak is niet aannemelijk.”

Deskundigen stelden dat M. niet lijdt aan een geestelijke stoornis, waardoor hij toerekeningsvatbaar is voor zijn misdrijf. “We rekenen de verdachte het feit daarom volledig toe”, zeiden de rechters en namen de strafeis over.