Categorie├źn

Service

Tweede stakingsdag ziekenhuizen half april

Tweede stakingsdag ziekenhuizen half april
Gezond

Tweede stakingsdag ziekenhuizen half april

  • Redactie
  • 21-03-2023
  • Gezond
Tweede stakingsdag ziekenhuizen half april

Eerste actiedag in het Vlietland

 
SCHIEDAM -  Er komt een tweede actiedag van het verpleegkundig en andere medisch personeel in de algemene ziekenhuizen, ook in het Franciscus. 

Dat stellen FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU'91. Volgens hen is een nieuwe 'stakingsdag' onvermijdelijk nu de 
werkgeverskoepel NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) niet constructief van zich laat horen. Volgens de vier vakbonden geeft de NVZ 'geen enkele blijk van urgentie om tot een fatsoenlijke cao voor de ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra te komen'.

De nieuwe actiedag staat voor half april gepland. Wanneer de verpleegsters en verplegers en anderen daadwerkelijk het werk neer zullen leggen, wordt nog niet bekendgemaakt. De actiecomités in de ziekenhuizen zijn volgens de bonden wel al volop bezig met het maken van draaiboeken voor die tweede actiedag. "In deze draaiboeken wordt vastgelegd welke afdelingen meedoen. Deze draaiboeken vormen de basis voor de veiligheidsoverleggen tussen vakbonden, vertegenwoordigers van actiecomités en ziekenhuisdirecties, waarin de afspraken worden gemaakt die nodig zijn om de patiëntveiligheid te waarborgen."

Vorige week donderdag 16 maart draaiden duizenden werknemers op 64 locaties een zondagsdienst. De bonden rekenen op een grotere deelname op de tweede stakingsdag. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Er is geen twijfel dat wij door zullen gaan tot er een aanvaardbaar resultaat ligt. Wat wij zien is dat wij optrekken met saamhorige medewerkers die onvermoeibaar willen strijden. De druk op een goed cao-resultaat is groot. Ik ben diep onder de indruk."