Categorieën

Service

Uit Schiedam, naar de Afrika Cup

Uit Schiedam, naar de Afrika Cup
Sport

Uit Schiedam, naar de Afrika Cup

  • Redactie
  • 13-01-2024
  • Sport


SCHIEDAM - De stad heeft er opnieuw een ‘beroemde’ sporter bij, ook al zullen weinigen in Schiedam zijn naam direct thuisbrengen: Sekou Sylla.

Op de loonlijst in Leeuwarden, bij SC Cambuur, maar geboren en opgegroeid in Schiedam. Vanaf zijn zestiende voetballend bij Excelsior Maassluis. In 2021 maakte hij de overstap naar de profs, bij Top Oss. Te ‘oud’ om nog als een onbekend talent door te gaan; afgelopen dinsdag werd hij 25.

En als vandaag de Afrika Cup, de tegenhanger van wat Oranje komende zomer in Duitsland te wachten staat, begint, is Sylla erbij. Hij is international voor Guinee.

Vorig jaar speelde hij zijn eerste interland, tegen Zuid-Afrika. Maar dat was in België. Nu is hij ‘terug’ op het Afrikaanse continent, in Ivoorkust, waar het toernooi tot de finale op 11 februari wordt gehouden. Ivoorkust en Guinee zijn buurlanden.

Toen hij nog niet zo lang geleden voor het eerst in zijn leven in Guinee was om te voetballen, was dat een waar feest. Met fans langs de kant van de weg om hem, die linkerverdediger uit het verre Schiedam, binnen te halen. Toeterend op scooters achter de spelersbus aan. Zes interlands heeft Sylla ondertussen op zijn naam staan. Met het gewonnen kwalificatieduel - goal in de 93ste minuut - tegen Malawi als hoogtepunt.

Sylla kan aan de bak de komende week. Maandag de eerste wedstrijd tegen het sterke Kameroen en daarna wachten ook Gambia en titelverdediger en buurland Senegal in de poule. ‘Bizar’ noemt Sylla die loting. Overzee zal voor hem en zijn ploeggenoten worden geduimd.

Hierboven een video-opname van twee jaar geleden, toen Sylla de overstap naar Cambuur maakte.