Categorieën

Service

Hoe kun je je eigen uitvaart regelen?

Hoe kun je je eigen uitvaart regelen?
Gezond

Hoe kun je je eigen uitvaart regelen?

  • Advertorial
  • 21-12-2023
  • Gezond
Hoe kun je je eigen uitvaart regelen?


SCHIEDAM - Het klinkt misschien gek, het regelen van je eigen uitvaart, maar er zijn zeker zaken die je al kunt regelen voor na jouw overlijden. Als jij komt te overlijden, zullen je nabestaanden verdrietig zijn om het grote verlies. Dan kan het zwaar zijn om nog allerlei zaken te moeten regelen. Het is dan ook goed om te overwegen of je zelf al niet een aantal zaken kunt regelen voor jouw eigen uitvaart, waarmee je je nabestaanden veel zorgen uit handen kunt nemen. In deze blog delen we wat je hiervoor allemaal al kunt doen.


Uitvaartverzekering
Een van de eerste stappen die je kunt zetten bij het regelen van je uitvaart, is het afsluiten van een uitvaartverzekering. De prijzen van een uitvaart kunnen namelijk erg oplopen en vooral als je specifieke wensen hebt, kan een uitvaartverzekering een groot verschil maken. Deze zorgt er namelijk voor dat de kosten van jouw uitvaart (deels) verzekerd zijn. Afhankelijk van de soort uitvaartverzekering die je kiest, worden er diensten en producten of een geldbedrag verzekerd. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering in natura ben je er bijvoorbeeld van verzekerd dat een uitvaartverzorger jouw nabestaanden helpt bij het regelen van de uitvaart. Een uitvaartverzekering in kapitaal zorgt ervoor dat je nabestaanden een geldbedrag krijgen om jouw uitvaart zelf mee te regelen indien je komt te overlijden. Zo neem je stress en zorgen uit handen van je nabestaanden tijdens een periode die emotioneel al erg zwaar voor ze is. 

Wensen bespreken met nabestaanden
Nog een manier om zelf al zaken te regelen voor je uitvaart, is door je wensen kenbaar te maken bij je nabestaanden. Wellicht heb je wel specifieke wensen voor jouw uitvaart. Het kan hierbij om van alles gaan, van het uitnodigen van bepaalde personen tot het draaien van een specifiek lied. Daarnaast kun je natuurlijk aangeven of je begraven of gecremeerd wilt worden. Ook kan het zijn dat je dierbaren ideeën hebben voor jouw uitvaart en deze met je willen delen. Hoewel je zelf niet bij je uitvaart kunt zijn, weet je op deze manier wel hoe het geregeld zal worden. Daarbij geef je je nabestaanden duidelijkheid en hoeven zij hierdoor tijdens het regelen van jouw uitvaart niet over veel zaken meer na te denken. 

Na het overlijden
Na het overlijden gebeurt er erg veel. Nabestaanden moeten zaken regelen, van jouw uitvaart tot het stopzetten van abonnementen. Er komt heel veel bij kijken, terwijl ze waarschijnlijk al erg emotioneel zijn. Daarom kan het aanhouden van een checklist uitvaart veel steun bieden. Hierin staat precies wat er allemaal geregeld moet worden nadat iemand komt te overlijden. Door daarnaast zelf vooraf zaken te regelen, zoals het opstellen van een testament en het verzamelen van belangrijke gegevens, maak je het toch iets makkelijker voor je nabestaanden. Zo kunnen zij zich nog meer focussen op de rouw.